Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos i kollektivtrafiken under första vinterdagen

Snön och halkan slog till på tisdagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Samtliga busslinjer i Stockholms innerstad ställdes in på tisdagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Svår halka och kraftigt snöfall orsakar kaos i Stockholms kollektivtrafik. Arkivbild.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
I natt uppmättes årets lägsta temperatur.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Det har snöat rejält på sina håll.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Samtliga bussar i Stockholms innerstad fick ställas in på tisdagsmorgonen.

Anledningen var svår halka och kraftigt snöfall.

Vid lunchtid började de rulla i gång igen – och på eftermiddagen meddelar SL att bussarna i stort sett kan köra enligt plan.

– Vad vi vet nu är att trafiken rullar relativt normalt och kommer att göra det under kvällen. Vi har inga indikationer på stora störningar, men det kan vara förseningar på grund av att andra bilar kör långsamt, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL. 

SMHI har utfärdat ett 30-tal varningar över hela landet för hårt väder med snö, drivbildning och kraftiga vindar.

Det är en extremt problematisk dag för kollektivtrafiken i Stockholmsområdet. Det är framför allt ledbussarna som har problem i halkan. Vid Slussen var det tvärstopp i busstrafiken på tisdagsmorgonen. 

– Det är stora bekymmer och vi har nu ställt in alla bussar i Stockholms innerstad. Vi bedömer att det inte är trafiksäkert att köra. Vi måste anpassa oss efter det rådande väglaget, sa Claes Keisu vid 09.30-tiden.

Vad är det stora problemet?

– Det är framför allt halkan och sedan snön som fallit på den. 

Vid 11-tiden hade dock en del bussar börjat rulla igen.

– Vartefter trafikledarna bedömer att linjesträckorna är säkra så kommer vi låta bussarna köra igen. Men det kommer att vara störningar och oregelbunden trafik inledningsvis, sa Claes Keisu.

Efter 16 på tisdagseftermiddagen kunde de flesta bussar köra enligt plan igen. 

– Det ska frysa på i kväll och i natt så det kan vara halkigt i morgon. Men vi hoppas att väghållarna hinner salta och sanda och få gator i ordning så att det ska fungera, säger Claes Keisu. 


LÄS MER: Tre bilar i krock i Sundsvall – en till sjukhus 


En decimeter snö väntas

Vid Trafikverket hävdar man att snöröjningen är på tårna men att trafikproblem ändå nästan alltid uppstår vid säsongens första snöfall.

– Man kan inte ploga innan snön ligger på vägen, och att salta hjälper inte när det kommit så pass mycket snö - det är upp till tio centimeter. Sedan är det mycket trafik ute på vägarna och då blir svårare att snöröja, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket. 

Han tillägger: 

–  Så har vi det till exempel nu på E4 norr om Stockholm. Där är proppfullt och folk kör långsamt, vilket är förståeligt. Men då kommer inte plogbilarna fram heller.

I biltrafiken rapporteras ett 20-tal olyckor i Stockholms län framtill lunchtid på tisdagen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen.

– Det handlar mest om bilister som inte hunnit stanna i tid och då blir det sammanstötningar.

Vid Huddinge centrum blev en fotgängare påkörd av en lastbil vid 11-tiden. Personen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Köldrekord i Lapplandsfjällen: 30,3 minusgrader

Temperaturen ligger dock bara på ett par minusgrader i huvudstaden och kan inte riktigt mäta sig med Gielas i Lapplandsfjällen. Där noterade man natten mot tisdag den lägsta temperaturen hittills den här säsongen – hela 30,3 minusgrader.

Nu varnar SMHI för ett besvärligt väderläge i stora delar av Sverige de närmaste dygnen. I natt drar ett omfattande lågtryck in från Nordsjön och SMHI utfärdar klass 1-varningar för snöfall under natten och onsdag morgon i Bohuslän och Göteborgsområdet, inre Dalsland, Värmland, Sjuhäradsbygden, Jönköpings län, västra Kronoberg och Örebro län.

Lokalt kan det komma upp till tio centimeter nysnö under tidiga onsdagen. Samtidigt är det blåsigt och kulingvarningar gäller för samtliga svenska farvatten, inklusive Vänern.

Totalt har SMHI utfärdat ett 30-tal varningar för Sverige.

– Snöandet kommer att övergå i regn och flera plusgrader efter några timmar, men det kan ställa till med trassel i trafiken. Det gäller att ta det lugnt om man är ute och kör, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Orkanbyar i Lapplandsfjällen

I norra och mellersta Norrland blir det mycket blåsigt när lågtrycket drar upp under senare delen av onsdagen och på torsdagen. I Lapplandsfjällen kan det bli orkanstyrka i byarna samtidigt som det snöar ymnigt. Den som kan avstå från att ge sig ut i trafiken bör göra det.

SMHI utfärdade under tisdagsförmiddagen flera nya klass 1-varningar. Det gäller mycket hård vind med snödrev eller nederbörd i Lapplandsfjällen och Jämtlandsfällen från onsdag kväll.


SMHI:s varningsläge på tisdagen -f rån nordligaste Lappland ner till Skånekusten.
Foto: SMHI

Dessutom utfärdas riskvarningar för snöfall som kan ge kraftig drivbildning i Norrbottens kustland, Västerbottens kustland och Västernorrlands län samt risk för stora snömängder, upp till 30 centimeter, i norra Jämtland på torsdagen.

– Det blir väldigt blåsigt med snödrev. Under onsdagsnatten och tidigt på torsdagen blir det mycket stökigt i den norra halvan av landet med kraftigt snöfall och kraftiga vindar, kommenterar Johan Groth vid Storm.

I södra halvan av Sverige blir vinterns påhälsning dock kortvarig. Snöfallet övergår i regn och följs av rena vårvärmen! Vid Västkusten upp tio grader på torsdagen, och blidvädret sprider sig sedan över Svealand och södra Norrland.

Spårfel orsakar problem i tågtrafiken

Vädret har ställt till det på många håll och även tågtrafiken i Stockholm har haft problem på tisdagen. På grund av ett banfel ställdes samtliga avgångar och ankomster för Arlanda Express in. Arlanda Express drogs med vissa förseningar en bit in på eftermiddagen.

– Det var ett befarat rälsbrott strax söder om Arlanda. Något hjul på Expresståget låste sig och har slipats platt så att det slog sönder rälsen, uppger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Det råder även följdförseningar för pendeltågslinjerna 35, 36 och 38 efter ett tidigare spårfel och växelfel vid Älvsjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.