Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”All politik börjar i Skåne”

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Senaste avsnittet av politikpodden Verkställande utskottet handlar mycket om Vänsterpartiets kongress och partiledarskifte: Jonas Sjöstedt ut, Nooshi Dadgostar in.

Men också en rejäl djupdykning i skåningarnas roll i svensk politik.

spotify:episode:0sW2nuQxcMrGCVbIqCxsxs

Äntligen fick även Verkställande utskottet sin Skånefalang, precis som varje politisk sammanslutning av någorlunda tyngd bör ha.

Höstlovsfirarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson medverkar från en studio i Malmö, medan Viktor Barth-Kron håller ställningarna i Stockholm.

– Det finns fortfarande många socialdemokrater som får nåt svart i blicken bara man nämner Skåne, säger Maggie Strömberg och fortsätter:

– Jag var nästan på väg att skriva en bok om det radikala Skåne, parti för parti, för några år sen, bara för att det är så spännande. Min tes var länge att all politik börjar i Skåne. 

”Neutral inför Skåne”

I Skåne är socialdemokraterna mer vänster, och moderater mer höger än moderpartiet, konstaterar hon. Men Torbjörn Nilsson invänder:

– Det tydliga undantaget för det du försöker jobba upp som regel är ju Sverigedemokraterna. Om radikalt där är mest höger, mest nationalistisk så har ju Stockholmsdistriktet alltid varit det mest radikala.

– Jag förstår hur du menar, säger Maggie Strömberg, men det beror ju på hur man betraktar Sverigedemokraterna. De hade inte suttit i riksdagen utan Skåne och SD:s relation till Moderaterna hade inte varit vad den är i dag utan Skånemoderaterna och deras pionjärskap i denna fråga.

Viktor Barth-Kron får sista ordet:

– Jag är neutral inför Skåne, naturligtvis, som inför allt annat.

 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar Nooshi Dadgostar om vad hon vill egentligen 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Sakfrågan är inte viktig men Lööf behövde en trofé

LÄS MER: Statliga cheferna: √ Löner √ Partibok √ Power-paren 

Se hela ”Debatten” med Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V):

Lööf avfärdar V:s las-erbjudande: ”Amen, lägg av nu”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.