Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

All närkontakt med vargarna stoppas

En kvinnlig djurskötare dödades på söndagen av vargarna på Kolmårdens djurpark.
Foto: Roger Vikström

Det är slut på all närkontakt med vargarna på Kolmårdens djurpark. 

Beslutet fattades av parkens ledning efter attacken som dödade en 30-årig djurskötare. 

– Det är uppenbarligen för stora risker att jobba på det sättet – så det kommer att avslutas, säger koncernchefen Jan Roy, till SR Ekot. 

Efter den dödliga vargattacken i går har Kolmårdens styrelse beslutat att man ska sluta med all närkontakt med vargarna – på obestämd tid. Det betyder att varken djurskötare eller besökare kommer att kunna komma nära vargarna igen.

– Vi märker att det går ju inte att ha på det sättet, säger Jan Roy, till SR Ekot. 

Parken har inte bestämt om vargarna ska vara kvar eller inte. 

Öppet som vanligt

Trots den tragiska händelsen i går håller djurparken öppet som vanligt, men under dagen kommer man att fortsätta ha möten för att stötta medarbetarna till den avlidna djurvårdaren. 

– Kolmårdens djurpark har öppet som vanligt för besökare i dag, säger Tina Landelius, informationsansvarig på Parks and resorts, till TT.

Varghägnet där den 30-åriga djurvårdaren attackerades ligger bortanför Kolmårdens publika ytor. Djurparken har tillsatt en utredning för att klarlägga vad som hände. Parken ska nu se över sina säkerhetsrutiner för både människor och djur.

– Vår första prioritet just nu är att ta hand om medarbetarna, säger Tina Landelius.

Kvinnan hade under tre år arbetat nära vargarna som vargguide och tagit hand om dem sedan de var små valpar. I går var hon i hägnet för att socialisera med vargarna. Hon var ensam i hägnet men hade en komradio med sig. När kollegorna inte hade hört från henne på tio minuter anade de oråd och gick dit, och fann kvinnan livlös. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.