Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alkoholförbudet förlängs – krögare uppmanar till grytprotest

Stjärnkrögaren: ”Krogbranschen behöver intensivvård”
Lena Hallengren meddelar att alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs till 24 januari.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förbudet löpte ut under fredagen.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Eriksson.
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
PG Nilsson uppmanar nu till protest.
Foto: SVEDS SIGNE SÖDERLUND / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

I sista stund kommer beskedet om att alkoholförbudet förlängs. Nu rasar krögare över situationen. 

– Det är chockartat, säger Fredrik Eriksson, krögare i Stockholm till TV4.

Krögaren PG Nilsson – som har bland annat Riche – uppmanar till en högljudd grytprotest. 

Samtidigt riktar branschorganisationen Visita stark kritik mot regeringens bristande kommunikation. 

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 förlängs ytterligare tio dagar. Spritstoppet som började gälla den 24 december 2020 hade tidigare sitt slutdatum den 15 januari. 

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

I nuläget förlängs förbudet fram till på söndag nästa vecka. Därefter ska regeringen återkomma med ett nytt besked säger, Lena Hallengren till SVT.

– Vi har ett tryck på vården och vi behöver helt enkelt göra en mer samlad bedömning, säger hon. 

Starka reaktioner från krogbranschen efter sent besked

Tystnaden kring vad som skulle hända efter den 15 januari gjorde krögare hoppfulla om att kunna lägga in bordsbokningar efter 20.00 till helgen, rapporterade Aftonbladet om i går. Samtidigt väntade branschen på ett tydligt besked. 

När alkoholstoppet förlängdes på torsdagsmorgonen reagerade branschen starkt. 

– Det är chockartat. Vi har trott att vi ska få hålla öppet nu på lördag kväll. Framför allt måste dialogen med regeringen bli tydligare. Nu är det kris på riktigt, säger Fredrik Eriksson, krögare i Stockholm som driver Långbro Värdshus, till TV4

Branschen protesterar 

I ett Facebook-inlägg mobiliserar krögaren PG Nilsson, som bland annat äger Stockholmskrogen Riche, branschen för en grytprotest. 

I inlägget uppmanar han personal och ägare att ställa sig utanför sina restauranger med ”grytor och kastruller, slevar och lock” för att låta så mycket de kan. 

”Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda”, skriver han i inlägget. 

Den första protesten vill han ska äga rum klockan 15.00 i dag. 

– Vi vill sätta ljuset på den här frågan och få folk att inse hur illa ställt det är i vår bransch. De stödpaket som olika politiker gör stort nummer av har inte gått att få ut, säger PG Nilsson till Expressen. 

Visita: ”Visar inte respekt”

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar är kritisk till att branschen inte får information direkt från regeringen, utan får reda på nya förhållningssätt via presskonferenser och medierna. 

– De visar oss inte den respekten som vi förtjänar. Man visar en väldigt låg förståelse för företagarnas förmåga. Sedan första alkoholstoppet har restaurangbranschen tappat 73 procent av sin omsättning jämfört med förra året, säger Jonas Siljhammar till TV4.

Jonas Siljhammar kommenterar också beskedet till TT. 

– Jag har största respekt för att man vill förhindra smittspridningen, men att göra detta med två dagars varsel uppvisar en enorm nonchalans mot företagares vardag. Det är nästintill pinsamt, säger han till TT.


Expressen söker socialminister Lena Hallengren. 

”Vill inte fatta såna här beslut mer än nödvändigt”

Lena Hallengren om varför alkoholförbudet med kort varsel förlängs.

”Många går starkt och hastigt mot konkurser”

Krögaren Peter Lydmars vädjan efter att förbudet förlängs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.