Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aliyya fick toppbetyg i alla ämnen – utvisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: LISA MATTISSON EXP

Aliyya Haciyeva, 23, gick ut gymnasiet i Sverige med högsta betyg i alla ämnen.

I två år har hon studerat till läkare på Karolinska institutet i Stockholm.

Men Migrationsverket vill utvisa henne och hennes familj till Azerbajdzjan.

– De anser att vi inte har tillräckligt skyddsbehov och att vi inte har anpassat oss tillräckligt till Sverige. Det gör verkligen ont i hjärtat att läsa, säger hon.

På onsdagen skulle Aliyya Haciyeva, 23, egentligen ha skrivit tenta. Två års studier på läkarprogrammet vid Karolinska institutet skulle mätas och betygssättas enligt universitetets standardiserade mallar.

Men nu blev det inte så. 

En annan standardiserad bedömningsmall kom i vägen – Migrationsverkets.

Aliyya Haciyeva har knappt kunnat sova eller äta sen hon fick beslutet. Hon klarar inte av att tänka på studierna just nu. Kanske kan hon göra tentan igen i höst, om hon fortfarande är kvar i landet då. 


LÄS MER: Har toppjobb på Volvo – nu utvisas Khaled 

Migrationsverket vill utvisa henne

Men Migrationsverkets bedömning vittnar om en annan, mer osäker, framtid.  

Hennes ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd: Avslagen. 

Hennes ansökan om flyktingstatusförklaring: Avslagen.

Hennes ansökan om alternativ skyddsstatusförklaring: Avslagen.

– Sverige är mitt hem, det är vårt hem. Det är klart att jag vill få stanna här. Det är det vi har kämpat för under alla dessa år, säger hon.

Aliyya Haciyeva studerar till läkare på Karolinska institutet i Stockholm.
Foto: LISA MATTISSON

Kom till Sverige 2010

Hon kom tillsammans med sina föräldrar – båda två är barnläkare – och sin lillebror från Azerbajdzjan i december 2010. Pappans politiska engagemang hade gjort situationen ohållbar i hemlandet, enligt Aliyya. 

Men Migrationsverket avslog deras asylansökan 2012. Efter ett överklagande kom även Migrationsdomstolen fram till samma slutsats. 

– Vårt ärende överlämnades till polisen. Det fanns aldrig i våra tankar att vi skulle gömma oss, att bli papperslösa och illegala. Det fanns inte. Men i det sista brevet skrev polisen att hela familjen skulle infinna sig. Då förstod vi att vi skulle utvisas, säger Aliyya Haciyeva.


LÄS MER: Fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han  

Gick under jorden – i fyra år

Tillsammans med sin mamma och lillebror – pappan hade redan rest från Sverige för att ansöka om arbetstillstånd från utlandet – gick Aliyya under jorden. I fyra år har hon vistats illegalt i landet.

– Det var inget val att bli papperslös, utan det var något vi var tvungna att göra. Hela den tiden var vi rädda, varje gång vi såg en polisbil så började jag skaka. Jag trodde att det var just mig och min familj de letade efter. Allt var genomsyrat av rädsla, säger hon. 

Tog studenten med högsta betyg

Trots de svåra omständigheterna lyckades Aliyya ta studenten med högsta betyg i alla ämnen. Hennes tidigare lärare beskriver henne som en av gymnasiets ”i särklass genom tiderna mest begåvade elever”. I snart två år har hon studerat på universitetet med toppresultat – läkardrömmen har varit det som har hållit henne uppe genom alla år. 

Terminsavgiften på 130 000 kronor har hon kunnat betala tack vare donationer.

– Jag är väldigt tacksam att jag inte blev berövad rätten att få studera. Jag hade inte klarat av allt det här om jag inte fick studera. Det är mycket som dör inom en när man måste fly och hitta ett nytt hem, och hemmet sen inte vill ha dig. Man blir verkligen hopplös och nedslagen, säger hon.  

LÄS MER: Han är av de bästa i sitt yrke – nu ska han utvisas 

Sökte asyl på nytt – fick nej

Utvisningsbeslut har en preskriptionstid på fyra år, så i somras kunde familjen skicka in en ny ansökan till Migrationsverket. Men även den här gången fick man alltså ett nej. Migrationsverket hänvisar till Migrationsdomstolens dom från 2012 och menar att inga nya uppgifter om familjens skyddsbehov framkommit i ärendet. 

Att Aliyya har bott i Sverige i sju år och pratar flytande svenska spelar ingen roll – eftersom hon höll sig gömd i fyra år räknas den tiden bort när Migrationsverket bedömer hur väl hon har anpassat sig till landet.

– De anser att vi inte har tillräckligt skyddsbehov och att vi inte har anpassat oss tillräckligt till Sverige. Det gör ont i hjärtat att läsa. Jag älskar Sverige och dess lagar och regler, och jag vill verkligen framföra att det aldrig var vår avsikt att inte respektera lagen. Men vi hade inget annat val, säger Aliyya.

Kursarna har startat namninsamling

Familjen har precis som 2012 överklagat utvisningsbeslutet till Migrationsdomstolen. Under de kommande veckorna svävar Aliyya och hennes familj än en gång i ovisshet. Hennes kursare på läkarprogrammet har startat en namninsamling för att stoppa utvisningen, och i onsdags eftermiddag hålls ett opinionsmöte på Karolinska institutet där Aliyyas fall tas upp.

– Man är ju rädd för att vara positiv, men man hoppas ändå. Trots allt, säger hon.

Expressen har varit i kontakt med Migrationsverket som meddelar att de inte kan uttala sig om enskilda fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.