Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alina, 36, är Putins hemliga kärlek – efter skilsmässan

Från KGB-agent till Rysslands mäktigaste man – Det här är Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin har i över tio år kopplats ihop med den 31-år yngre Alina Kabajeva.Foto: ITAR TASS / AP ITAR TASS
I våras uppgav Ryska medier att Vladimir Putin och Alina Kabajeva fått tvillingar. Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin har ingen kvinna vid sin sida när han reser på statsbesök eller internationella toppmöten.

Men han har i över tio år kopplats ihop med den 31 år yngre Alina Kabajeva.

Så ihopkopplade att ryska medier i våras uppgav att de fått tvillingar.

Men rapporterna försvann. 

Det har sina risker för ryska medier att rapportera om den ryska presidentens privatliv. Vladimir Putin har gjort klart tidigare att han inget har till övers för den typen av snokande.

Eller som han uttryckte det för några år sedan vid en presskonferens med Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi:

– Jag är förstås medveten om klichén att politiker lever i glashus, men även så måste det få finnas gränser, sa Putin.

– Jag har alltid ogillat personer som vandrar omkring med sina erotiska fantasier och sticker näsan i andras privatliv.

Därmed inte sagt att han vägrar svara på frågor om exempelvis ett framtida äktenskap. Han fick just en fråga i december i fjol, vid den årliga stora presskonferens han håller, ifall han tänker gifta om sig:

– Som en respektabel person, så kommer jag att behöva det vid någon tidpunkt.

Kan redan vara gifta 

Om han nu inte redan är gift. Det har rapporterats förr i ryska medier att presidenten i själva verket gift om sig i hemlighet med Alina Kabajeva, 36. Och redan 2015 hette det att de fått en son tillsammans på ett sjukhus i Schweiz.

Detta är dock inget som bekräftats. Tvärtom. Alina Kabajeva höll också masken när hon intervjuades i fjol kort efter att Putin valts om som president, ett sällsynt offentligt framträdande.

Redan 2015 rapporterades att Vladimir Putin fått en son tillsammans med Alina Kabajeva. Foto: POLARIS/IBL

Intervjuaren undrade om hon tänkte sända sina barn att ägna sig åt sport - Alina är själv dubbel OS-medaljör i rytmisk gymnastik.

– Vad pratar du om? undrade Alina. Men om det händer, om jag får en flicka, så skulle jag gärna vilja att hon ägnar sig åt rytmisk gymnastik.

Om uppgifterna stämmer från i maj att hon fött tvillingar, så får det vänta. Det ska ha blivit söner. De uppges ha förlösts med kejsarsnitt på en specialklinik i Moskva.

– Halva den medicinska personalen fick lämna avdelningen, säger den undersökande journalisten Sergej Kanjev till Daily Mail.

– En berömd läkare från Italien hjälpte till med födseln tillsammans med chefen för kliniken, Gennadij Suchitj.

Tidningen lades ned – efter artikeln

Moskovskij Komsomolets var en av de ryska nyhetswebb-sajter som rapporterade om födseln. Deras story försvann dock kort därefter från sajten.

Första gången Alina Kabajeva pusslades ihop med Vladimir Putin i ryska medier var sommaren 2008 då tidningen Moskvoskij Korrespondent hävdade att Putin skiljt sig från sin fru Ljudmila Putina och planerade gifta om sig med Alina. 

Artikeln hade rubriken ”Sarkozy syndromet” efter den dåvarande franska presidenten som gift om sig med Carla Bruni det året, och beskrev Alina Kabajeva som ”fylld med sex”

Det där med skilsmässan hade tidningen missuppfattat, den skulle komma fem år senare. Några dagar efter ”avslöjandet” 2008 fick tidningens ägare, oligarken Jevgenij Lebedev, ett samtal från en högt uppsatt person i presidentens administration.

Lebedev fattade vinken. Moskovskij Korrespondent lades ner.

”Finns en man jag älskar”

Alina Kabajeva och Vladimir Putin har aldrig setts till ute tillsammans privat, men de har mött varandra vid flera officiella tillställningar och ser onekligen ut att trivas i varandras sällskap. 

Många trodde att Putin skulle introducera henne till nationen under vinter-OS i Sotji i februari 2014. På sätt och vis gjorde han väl det, utan att bekräfta något. Kabajeva var en av sex som bar den olympiska elden inne på OS-stadion.

Alina Kabajeva sprang med den olympiska elden vid OS-invigningen i Sotji 2014.Foto: IMAGO/IBL

Men okej, hon är ju själv olympier och tog guldmedalj vid OS i Atén 2004. Hon kunde ha gjort det redan vid OS i Sydney 2000 men tappade då olyckligtvis sin loop och fick nöja sig med brons. Putin sägs ha upptäckt henne då.

Själv berättade Alina Kabajeva i ett par ryska tv-intervjuer sommaren 2013 att, ja det fanns en man i hennes liv som ”jag älskar väldigt mycket”.

– Ibland är man så lycklig att man till och med känner sig rädd för att vara så lycklig.

Fick två döttrar med ex-frun 

Alina Kabajeva föddes i Uzbekistan 1983 och gav sig efter gymnastikkarriären in i politiken i några år, för Putins parti, Förenade Ryssland. Hon är sedan 2014 tung chef på mediegruppen National Media Group.

Alina var bara två månader när Vladimir Putin 1983 gifte sig med sin Ljudmila i dåvarande Leningrad.  De två hade träffats första gången 1980, han en ung KGB-officer, hon flygvärdinna för Aeroflot.

Vladimir Putin tillsammans med ex-frun Ljudmila Putina. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

De skulle få två döttrar tillsammans, Maria och Jekaterina. De är bägge vuxna i dag.

I juni 2013 efter ett gemensamt besök på teatern meddelade Vladimir och Ljudmila Putin att de bestämt sig för att gå skilda vägar. Ett ömsesidigt beslut, hette det. Inte mycket har hörts från Ljudmila Putina sedan dess, men hon uppges ha gift om sig.

Vladimir Putin blev genom skilsmässan den förste ryske ledaren sedan tsar Peter den Store som skilde sig. Återstår att se om det blir något nytt bröllop. I fall det nu inte redan ägt rum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.