Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Teodorescu: ”Jag var väldigt mån om att passa in”

Alice Teodorescu i Di TV efter beskedet om nya M-jobbet.
Alice Teodorescu värvades av Moderaterna i april.Foto: Expressen TV

För några månader sedan bekände hon färg och anslöt till Moderaterna.

Samtidigt får Reinfeldt-regeringen kritik när Alice Teodorescu Måwe, 35, nu ska utforma framtidens moderata politik. 

I en stor intervju med Expressen berättar den omstridda debattören om hur hon formats av flykten från barndomens Rumänien.

– Känslan av att vara utanför gjorde att jag var väldigt mån om att passa in, säger hon.

I början av april presenterade Ulf Kristersson den arbetsgrupp som fått i uppdrag att ta fram Moderaternas långsiktiga politiska riktning. Bredvid M-ledaren stod Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu Måwe.

I ledartext efter ledartext hade hon uppmanat partiet att ta taktpinnen, inte minst i migrations- och integrationsfrågor. Nu var den frispråkiga samhällsdebattören värvad till huvudsekreterare för ett nytt idépolitiskt program.

Expressen möter henne några månader senare på ett kafé vid Stureplan i Stockholm. 

– Det var inget lätt beslut, jag trivdes väldigt bra på GP. Men om det är något jag har lärt mig under min korta karriär är det att jag gillar att komma in i organisationer där det finns ett behov av förändring, säger Alice Teodorescu Måwe.

Hon är inte ensam om att byta tidningsspalterna mot politiken. 

Bara i år rekryterades Per Gudmundson, mångårig ledarskribent på Svenska Dagbladet, till presschef i Kristdemokraternas partiledarstab och Naomi Abramowicz lämnade debattredaktörsposten på Dagens Samhälle för en tjänst som pressekreterare på samma parti. Även Moderaternas pressavdelning fick förra månaden tillökning av Timbros Siri Steijer.

– Partierna befinner sig just nu i ett väldigt spännande läge idémässigt där det finns stor möjlighet att påverka, säger Alice Teodorescu Måwe.

Alice Teodorescu Måwe: ”Det var fruktansvärt”

Över fyra år har passerat sedan hon klev in som politisk redaktör på Göteborgs-Posten. Den liberalmärkta ledarsidan gjorde därmed en tvär högergir, som ledde till att flera anställda sa upp sig i protest. Rubriker rapporterade om ”uppror” och ”kaos” på redaktionen. 

– Det var helt fruktansvärt, en surrealistisk händelse. Jag var 30 år, hade aldrig varit chef och kom till en arbetsplats där flera personer uttryckte att de inte ville ha mig där, berättar Alice Teodorescu Måwe. 

– Sedan slutade allihopa, vilket var tur i oturen. Där och då var det fruktansvärt att stå utan personal, men det var det bästa som kunde hända. Jag fick chans att rekrytera personer som delade mina idéer. 

Bland de nyvärvade skribenterna fanns Adam Cwejman, Teodorescus vän från tiden på tankesmedjan Timbros utbildning ”Stureakademin” och Göteborgs-Postens nuvarande politiska redaktör. 

– Vi var en duo hela tiden. Vi hade en vision, och stod upp för den oavsett vad alla andra tyckte. Jag tror att det har bidragit till att fler i dag faktiskt vågar stå för sin idé oavsett vad det är. Det är jag väldigt stolt över. 

Har du känt ett ansvar i din roll som framträdande samhällsdebattör? 

– Jag tycker att det medför ett ansvar att vara sann. Att vara ett gott föredöme i bemärkelsen att det jag säger och det jag gör hänger ihop. Jag är så pass värderingsdriven och känslosam att jag behöver kunna se mig själv i ögonen på kvällen. 

Alice Teodorescu presenterades nyligen som huvudsekreterare för Moderaternas nya idéprogram. Tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (vänster) ska leda arbetet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fått en andra chans”

Alice Teodorescu Måwe har gjort sig känd som en kontroversiell debattör. Inte sällan har hon berört ämnen som migration och integration, och blivit något av ett rött skynke bland meningsmotståndare. 

– Jag tror att folk provoceras för att man som invandrarkvinna ska tycka på ett visst sätt, och gärna vara vänster. Jag som har flytt till Sverige ska till exempel inte tycka att migrationen ska vara reglerad, säger hon. 

– Man blir en rasförrädare, man blir kallad för husneger, allt möjligt. Man ska hålla sig inom sin ram. Jag är inte så bra på det. 

Enligt Alice Teodorescu Måwe är det tack vare nära vänner, goda medarbetare och erfarna mentorer som hon har orkat fortsätta när det blåst som mest. För några veckor sedan gifte hon sig i Lund med sin sambo sedan flera år, pianisten Henrik Måwe. 

– På bröllopet slogs jag av hur många väldigt gamla vänner jag har som inte är ett dugg intresserade av politik. Det gör att man behåller förnuftet och någon slags sans, säger hon. 

– Men det är klart, när man slår på mobilen och får 3 000 tweets om hur dum i huvudet man är…

Tvivlar du då?

– Om jag undrar ifall jag är galen? Nä, det har jag faktiskt aldrig tänkt. Däremot har jag ställt mig frågan: ”Är det här värt det?”. Och alltid landat i att ja det är det, för jag har fått en andra chans. Det är ingen som ska tysta mig i en demokrati om mina föräldrar flytt från en diktatur. 

Alice Teodorescu Måwe och maken Henrik Måwe på representationsmiddag på Stockholms slott.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föddes i Bukarest

Alice Teodorescu Måwe föddes 1984 i den dåvarande kommunistiska diktaturen Rumänien. 

– Jag minns nöd, jag minns fattigdom, jag minns att vi köade för mat, berättar hon om sina första år i Bukarest. 

Som femåring – bara veckor innan Berlinmurens fall och avrättningen av den rumänska diktatorn Nicolae Ceaușescu – flydde familjen till Sverige och bosatte sig i ett radhus i Lund. Första tiden präglades av en enorm känsla av utanförskap. 

– Det var en chockupplevelse att inte kunna förstå andra människor, att känna att man var så annorlunda. Jag hade mörkt hår – alla andra var blonda och hette Anna, säger Alice Teodorescu Måwe. 

– Känslan av att vara utanför gjorde att jag var väldigt mån om att passa in. Lära mig de sociala koderna. Att bli som den där Anna. 

Tillbaka till Bukarest har Alice Teodorescu Måwe bara återvänt några få gånger. Och varje gång känner hon en djup tacksamhet. 

– Tack och lov att jag slapp att växa upp i Rumänien. Att jag slapp få barn där. Det förstärker min känsla av att det inte är någon som ska tysta mig. Jag har en skyldighet att bidra så mycket som jag bara någonsin kan, säger hon. 

Förra året blev Alice Teodorescu Måwe förälder för första gången. Sedan hennes son föddes har hon funderat mycket över hur hon ska förmedla de värderingar hon själv fick med sig hemifrån: vikten av att ”göra rätt för sig innan man kräver något”. 

– Min son kommer att få växa upp här, han kommer inte att få kämpa på det sättet som jag har fått göra och ha helt andra materiella förutsättningar. Det är jag väldigt glad över att kunna ge honom, säger hon och fortsätter: 

– Samtidigt vill jag inte att han ska bli en bortskämd unge som bara tar allt för givet. För mig är det väldigt viktigt att man lär sig värdet av hårt arbete. 

Alice Teodorescu var värd i ”Sommar i P1” 2015.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Jobbar med Moderaternas idéprogram

Och det är vad Nya Moderaterna var så bra på under sina första fyra år vid regeringsmakten, menar Alice Teodorescu Måwe: 

– Man lyfte just värdet av flit, av ansträngning, av att ta makten över sitt eget liv. Det är en mycket mer hoppingivande berättelse, om ett Sverige där det går att göra den här resan. 

Idéprogrammet hon nu arbetar med leds av den tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, och ska presenteras för partistyrelsen senast våren 2021. 

För Alice Teodorescu Måwe – som under flera år jobbat med opinionsbildning – innebär policyutveckling ett nytt sätt att tänka på. Nu vill hon fokusera på långsiktiga, hållbara mål. 

– Jag tror att det är viktigt att man förvaltar det som var det bästa i Nya Moderaterna, men också erkänner att man i vissa fall gjorde bedömningar som stred mot det arv som Moderaterna bygger på. 

Vad syftar du på då? 

– Efter de första fyra åren blev det viktigare att förvalta makten. Man gjorde en hel del felbedömningar när det kommer till migrationen. Jag tror inte att vi hade haft de integrationsproblem som vi har om man hade angripit de här frågorna på ett annat sätt för tio, tjugo år sedan. 

Alice Teodorescu Måwe lyfter fram sin hållning i migrationspolitik, där hon manat för en åtstramning, som ett exempel på en åsikt som i dag normaliserats. 

– 2015 uppfattades det som väldigt kontroversiellt. Så är det med många frågor som nu är mainstream. Men jag har inte vänt kappan efter vinden, jag har stått för samma sak hela tiden, säger hon, och tillägger: 

– Något jag verkligen har lärt mig under de här åren är att det inte är motståndaren som definierar vem jag är. Det är inte du som bestämmer om jag är god eller ond. 

Andra politiska redaktörer om Alice Teodorescu Måwe

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk): 

”Teodorescu var med och tog det nuvarande kulturkriget till Sverige. Det flyttade konflikten från höger-vänsterfrågor till invandring, tiggeri och liknande. Att hon positionerade om GP:s ledarsida var modigt, samtidigt som jag tycker att det gick för långt och blev för hårt.

Jag tror att hon bidrog till att M öppnade sig för SD. Det spräckte i sin tur alliansen, så ironiskt nog är det kanske Stefan Löfven som har mest att tacka henne för.”

Sakine Madon, politisk chefredaktör på Uppsala Nya Tidning (liberal):

”Hon är en orädd och stridbar borgerlig opinionsbildare som folk förhåller sig till. I P3 kallades hon ”husblatte”, ett riktigt lågvattenmärke, och Alexandra Pascalidou slängde in ”vit, kristen, europé” i en debatt.  

Men det har funnits relevant kritik också, som att hon varit liberalkonservativ på en liberal ledarsida. På så sätt har hon väl hamnat på rätt plats nu.”

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet (liberal):

”Hon var tidigt en modig och stark röst - när många andra ännu inte tordes lyfta relevanta problem. För det fick hon ta emot väldigt mycket kritik, så jag beundrar hennes styrka att ändå osjälviskt kämpa på för det som är bäst för Sverige, även om det fick henne att framstå som kall. Hon fick många att vakna och våga.”

Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet (obundet socialdemokratisk):

”Alice Teodorescu har gjort stora insatser för argumentens återkomst i svensk politisk debatt. Hon är ingen slaskskribent på någon identitetspolitisk ytterkant utan utmanar med skarpa argument. Hon är en konservativ och moralisk person med resning och självständighet. Vilket självfallet retar somliga liberaler och socialister. Låt oss också vara ärliga med att hennes härkomst, bakgrund, utbildning och knivskarphet utmanar ett gäng fördomar om hur en rumän i Sverige bör föra sig.”

Alice Teodorescu Måwe

Ålder: 35

Bor: Stockholm

Född: Bukarest 

Familj: Maken Henrik Måwe. Tillsammans har de en son. 

Bakgrund: Utbildad jurist. Grundare av det kvinnliga nätverket ”En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra”. Var 2015 både sommar- och vintervärd i Sveriges Radio. Politisk redaktör på Göteborgs-Posten 2015-2019. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.