Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farmors fina uppoffring räddade Alice från cancern

Alice mår i dag bra och fyller snart 5 år.
Foto: Privat
Mamma Maria med sina två döttrar.
Foto: Privat
Alice tillsammans med sin storasyster.
Foto: Privat

För snart tre år sedan drabbades 4-åriga Alice Thelin av elaktartad cancer. 

Läkarnas prognos var mörk – Alice skulle bara överleva om hon fick en levertransplantation. 

Då ställde farmor Lena upp. 

– Bara hon mår bra så kan jag ta vilken smärta som helst, berättar hon. 

4-åriga Alice har precis kommit hem från en lekfull dag i förskolan i Uppsala – och har fullt av planer även för kvällen. 

– Jag ska baka biskvier! 

Även mamma Maria Thelin, 36, är glad. 

– Många saker som många människor tar för givet, som att kunna skratta, äta mat, leka. För oss är det guld värt att se henne må så bra. Hon är så lycklig, och vi är så lyckliga över att se henne, säger hon. 

I september 2015 var Alice 2 år gammal och hade precis börjat på förskolan, när hon plötsligt började få problem med att äta. 

Maria berättar att de till slut tvingades åka in med dottern till akuten – där de fick reda på att det fanns någonting i Alice mage som inte skulle vara där. 

– Bara det inte är cancer, sa min mamma. Sedan kom det in sex personer i rummet vi satt i – och då förstod jag direkt att det var det, säger hon. 

– Det var... jag börjar gråta när jag tänker på det, säger hon. 

"Trodde hon skulle dö"

Alices cancer var elakartad. Hon hade en tumör i levern och metastaser i lungorna, och påbörjade en cellgiftsbehandling. 

– Jag tror att det hjälpte henne att vara så liten, hon ville leva, hon hatade sjukhuset och tyckte allt var jättejobbigt, men hon ville bara leka och må bra, berättar mamma Maria. 

– Vi var på sjukhuset hela tiden. Hon fick infektioner, bältros. Vi åkte till akuten för att hon blödde så mycket och kräktes blod. Det var många kamper. 

Hösten 2015 var Alice väldigt dålig.
Foto: Privat

Ett av Marias starkaste minnen hösten är när hennes dotter fick åka ambulans. 

– Hon började blöda näsblod och det bara fortsatte och fortsatte. Precis när vi hade lagt på luren började hon kräkas massvis med blod. Det såg ut som att någon hade dött i vårt badrum. Min man skrek: "Hon dör nu, hon dör!", och jag fick ringa ambulansen. Det var en skräckupplevelse, för vi trodde att hon dog. 

Mamma Maria berättar att läkarna började förbereda sig för palliativ vård.
Foto: Privat

I december fick familjen det tunga beskedet: Alice skulle antagligen inte överleva cancern. 

–  Doktorn att ni måste förbereda er på att det här inte kommer gå vägen. Jag fick panik. Jag accepterade det inte, berättar Maria. 

Farmor donerade lever

Till slut beslutades det om att Alice lungor skulle opereras – med oviss utgång. 

Men operationen gick över förväntan, och läkarna började prata om att det var tal om en levertransplantation – en transplantation som skulle kunna rädda Alice liv. 

För farmor Lena, 57, var beslutet enkelt – det var självklart att hon skulle ge sitt barnbarn en bit av sin lever. 

– Jag bestämde mig direkt. Jag ställer upp om jag kan, och det gjorde det som tur var, berättar hon. 

– Det var jobbigt innan jag fick reda på om jag kunde vara givare, massor av undersökningar och prover innan de godkände mig. Det var en jobbig tid. 

Farmor Lena med sitt barnbarn.
Foto: Privat

Efter en nio timmar lång operation kunde familjen få beskedet: Alice skulle överleva. 

– Då grät vi nog alla. Nu kunde vi andas ut igen, berättar Maria. 

– Efteråt kallade läkarna henne för "det lilla miraklet" eftersom det gick så bra. Efter femte dagen var hon uppe och sprang i korridoren. Det var full rulle på henne hela tiden. 

"En hjälte"

I dag går Alice i förskolan och kan äntligen leva ett liv med lek och kompisar. 

– Vi fick all livslust tillbaka. Hon mår bra i dag, men hon får väldigt mycket infektioner och är väldigt känslig, berättar mamma Maria. 

Mamma Maria tillsammans med sina två döttrar.
Foto: Privat

I familjen Thelin är Alice farmor en hjälte. 

– Utan henne vet inte om Alice ens hade levt i dag. Vi vet inte hur vi ska kunna tacka henne för allt hon har gjort, säger Maria. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.