Alice Bah Kuhnke: Tycker om kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alice Bah Kuhnke.
Foto: Emmalisa Pauly

Alice Bah Kuhnke har fått hård kritik sen dag ett.

För DN berättar hon att hon tar emot den på ett lite speciellt sätt.

– Jag har genom åren övat upp en förmåga att förhålla mig till andra människors tyckande och tänkande. Samtidigt som jag på ett nästan perverst sätt tycker om kritik, säger hon till DN.

Så fort Alice Bah Kuhnke utnämndes till kulturminister kom kritiken. Bland annat har hon anklagats för att sakna kulturell kompetens och vägrat svara på journalisters frågor. För Dagens Nyheter berättar hon nu att hon tycker om kritik – på ett lite speciellt sätt.

– Jag har genom åren övat upp en förmåga att förhålla mig till andra människors tyckande och tänkande. Samtidigt som jag på ett nästan perverst sätt tycker om kritik, för att jag vill bli bättre, och känner att jag utvecklas av kritik. Så det har varit en … intressant känsla, säger hon till DN om sin första tid som minister.

Men det nya jobbet har inte bara fört med sig kritik.

– Innan yogade jag alltid varje morgon och ett tag lyckades jag ta bussen från Nacka till Danvikstull för att sedan jogga till Medborgarplatsen. Men inte nu längre. Jag har alltid jobbat mycket och innan jag tackade ja till ministerposten tänkte jag att hur mycket jobb kan det egentligen vara? Det är helt absurt mycket jobb! Man går hem med tjocka pärmar varje kväll. Det är dygnet runt. Så nu har trapporna blivit min vardagsmotion, säger Alice Bah Kuhnke.

Irriterad över budgeten

I DN-intervjun berättar hon dessutom om irritationen över att tvingas driva alliansens budget under sin första tid som minister, men att decemberuppgörelsen framför allt var ett bra beslut. Ett nyval hade varit ett hinder för henne att driva sin kulturpolitik de kommande fyra åren, menar hon. Samtidigt är hon dock rädd att hon inte kommer få visa upp sig riktigt förrän 2016.

Bah Kuhnke, som vill att kulturskolan ska bli mer tillgänglig och att det ska vara gratis att gå på museum, säger till DN att hon blir irriterad varje gång hon tänker på alliansbudgeten.

– Att det inte blir mer kultur för fler. Att kulturen under det kommande året fortsatt kommer att vara till mest för dem som har makt och möjligheter att ta sig till den. Och inte det som jag och regeringen vill, att kultur ska vara naturliga och självklara inslag i alla barns och äldres liv. Det är den stora skiljelinjen. Konkret kan det handla om saker som att ge alla barn möjligheten att spela i band, träna på ett instrument, dansa eller spela teater, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.