Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke om Nya Tiders medverkan

Alica Bah Kuhnke om Nya Tiders medverkan på Bokmässan: "Vi lever ju i en demokrati och har yttrandefrihet." Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Kulturministern utlovar nya åtgärder mot näthat. Foto: Christian Örnberg

Kulturminister Alice Bah Kuhnke – som under tisdagskvällen tar tåget till Göteborg för årets Bokmässa – kommenterar nu de många turerna kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan:

– Vi lever ju i en demokrati och har yttrandefrihet. Det betyder inte att allt måste sägas, men det betyder att när allt sägs måste vi ta debatten.

Samtidigt lovar hon nya åtgärder mot de som utsätts för näthat.

Bokmässan Göteborgs ledning sa först ja till den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan, sen nej – och sen ändrade de sig igen.

Expressen träffade under onsdagen kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon kommenterade då för första gången de många turerna kring Nya Tider.

– Bokmässan fattar sina beslut, och nu kommer de att vara där. För mig är det alltid viktigt att ta debatter och diskussioner. Jag tar dem i riksdagen, i forum och på seminarium. Det tror jag generellt sett att vi varit för dåliga på. Det gäller också mig. Det finns säkert situationer där jag inte med samma självklarhet som i dag tagit debatten.

Du uppmanar andra att alltid ta debatten?

– Nej, men för mig är det en självklarhet att ta debatten – ständigt och ihållande. Sen orkar man ju inte alltid när man sitter med sina mejl Men då ska vi vara så många att någon annan får hoppa in. Man ska hoppa ner i skiten.

Förståelse för att man inte orkar

Alice Bah Kuhnke säger sig samtidigt ha förståelse för att många inte orkar när de utsätts för näthat och hot.

– Jag är ju priviligerad, och kan inte jämföras med en ung tjej, en bloggerska, som är helt skyddslös mer eller mindre. Visst, det finns en lag, men den känns inte som ett skydd när man sitter där och öppnar sina mejl, konstaterar kulturministern, och fortsätter:

– Här har vi en resa att göra, och det är därför jag jobbar intensivt med att samla in alla underlag vi har från våra myndigheter.

Kulturministern säger att de mest utsatta grupperna nu har identifierats och att regeringen ska se över vad som behöver göras för de som hotas på nätet.

– Det behöver göras väldigt mycket.

Enligt Bah Kuhnke hotas det demokratiska samtalet om inte problemen med näthat tas på allvar.

– Vi kommer under nästa år att ge uppdrag till myndigheter om vad vi behöver göra.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!