Firade nationaldag. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke firade i går samernas nationaldag i Jokkmokk i Norrbotten. Hon kommenterade då prinsessan Madeleines tystnad mot medierna. "Det är makthavare med en stor påse skattepengar", sade Bah Kuhnke om kungahuset. Foto: SUSANNE LINDHOLMFirade nationaldag. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke firade i går samernas nationaldag i Jokkmokk i Norrbotten. Hon kommenterade då prinsessan Madeleines tystnad mot medierna. "Det är makthavare med en stor påse skattepengar", sade Bah Kuhnke om kungahuset. Foto: SUSANNE LINDHOLM
Firade nationaldag. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke firade i går samernas nationaldag i Jokkmokk i Norrbotten. Hon kommenterade då prinsessan Madeleines tystnad mot medierna. "Det är makthavare med en stor påse skattepengar", sade Bah Kuhnke om kungahuset. Foto: SUSANNE LINDHOLM
Prinsessan Madeleine. Foto: E-Press Photo.ComPrinsessan Madeleine. Foto: E-Press Photo.Com
Prinsessan Madeleine. Foto: E-Press Photo.Com

Alice Bah Kuhnke läxar upp Madeleine

Publicerad

JOKKMOKK. Efter bråket med Sveriges radio läxar nu kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) upp prinsessan Madeleine - och slår fast att hon och övriga medlemmar av kungafamiljen är att betrakta som "makthavare med en stor påse skattepengar":

– Jag tycker det är oerhört viktigt att alla makthavare låter sig intervjuas, granskas och utvärderas, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke firade i går samernas nationaldag på plats i Jokkmokk i Norrbotten. Hon valde då att för första gången kommentera bråket mellan Sveriges radio och hovet efter prinsessan Madeleines besök i Gävle tidigare i veckan.

När Expressen möter kultur- och demokratiministern för en intervju på Hotel Jokkmokk ger hon P4-chefen i Gävleborg, Leif Eriksson, sitt stöd.

"Stor påse skattepengar"

I onsdags skrev han ett öppet brev till hovet, där han kritiserade att prinsessan Madeleine, som också är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, systematiskt vägrar att ge medierna tider för intervjuer och frågor.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att alla makthavare låter sig intervjuas, granskas och utvärderas.

Är kungafamiljens medlemmar makthavare?

– Ja, definitivt. Makthavare med en stor påse skattepengar. Så självklart har skattebetalarna rätt att få dom utvärderade och granskade.

Skrev bok om henne

Alice Bah Kuhnke känner framför allt kronprinsessan Victoria väl. Redan 2002 skrev hon en bok om kronprinsessan tillsammans med dåvarande informationschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Alice Bah Kuhnke och kronprinsessan Victoria möttes så sent som förra veckan i Auschwitz när befrielsen av fångarna högtidlighölls. De flög dit i regeringsplanet tillsammans med flera överlevande från koncentrationslägret.

Starka reaktioner

– Victoria satt under hela resan ner dit, och under hela resan tillbaka, och pratade med de överlevande och ställde frågor. Hon har en imponerande energi i sitt uppdrag, säger kultur- och demokratiministern, och fortsätter:

– Victoria är en oerhört engagerad, klok, nyfiken och karismatisk person.

I samband med besöket i Auschwitz ställde SVT-reportern Rolf Fredriksson frågor om till kronprinsessan om hennes familjehistoria, och det faktum att släktingar varit anhängare till nazismen.

Frågan väckte starka reaktioner. Bland dem som kritiserade SVT fanns riksdagsledamoten Maria Abrahamsson och generalsekreteraren för Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg.

Kultur- och demokratiministern vill inte svara på frågan om hur hon ser på frågeställningen.

– Jag är övertygad om att journalisten gjorde sitt jobb, men jag lägger mig inte i hans frågeställningar.

Vill avskaffa monarkin

I Miljöpartiets partiprogram står det sedan 2013 att monarkin "på sikt bör avskaffas".

Alice Bah Kuhnke håller med om det. Men det är inte en fråga som finns på hennes dagordning.

– Det är en viktig demokratisk hållning förstås, att folket ska få välja sin statschef. Det är grunden för all demokratisk utveckling.

Men borde då inte frågan finnas på din dagordning?

– Så länge vi har den ordning vi har i Sverige, där monarkin inte har någon makt annat än symbolisk – att företräda och representera – då är det viktigt att vi har företrädare av Victorias sort än av en annan sort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag