Alice Bah Kuhnke: Jag mådde inte bra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon hade mycket av det materiella – men var inte lycklig.

I Metro Modes "Woman Up-podden" berättar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) om sitt tidigare liv:

– Jag lyckades inte hantera att inte leva det liv som jag faktiskt ville leva, så var tvungen till slut att inse det.

Alice Bah Kuhnke berättar i Metro Modes "Woman Up-podden" om sitt tidigare liv, med gott om pengar, våning på Östermalm i Stockholm och programledarjobb i tv, men att hon inte mådde bra eller var tillfreds med livet:

– Att leva ett liv som på papperet var fantastiskt och inspirerande och kanske till och med avundsvärt på många sätt, skilde sig väldigt mycket från mina grundläggande värderingar och vad jag ville göra i mitt liv.

Självkänsla och självförtroende

Till slut blev det ohållbart. Bah Kuhnke berättar att hon träffade Mia Törnblom, nu hyllad författare och livscoach, som fick henne att förstå skillnaden mellan självförtroende och självkänsla.

– Jag har alltid haft gott självförtroende och en stor tilltro till att prestera. Men min självkänsla, min idé om att jag är bra även om jag skulle förlora allt det där runtomkring mig, pengar, status, utseende och så vidare, den har verkligen inte alls alltid varit på topp, säger hon i podden.

"En befrielse att släppa det"

Bah Kuhne säger att hon lärde sig att "först skrapa fram sina värderingar och sen leva som man lär". Hon slutade på tv och gjorde det hon drömt om: Läste statsvetenskap och blev slutligen politiker för att försöka förändra samhället.

– Det var svårt för mig tidigare med bristande självkänsla att upprätthålla de här bilderna som jag hade skapat om vem jag var, om ett perfekt yttre som jag trodde var meningen med livet. Det var en befrielse att släppa det och våga säga till mig själv: Det är inte viktigt för dig, säger hon i podden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.