Alice Bah Kuhnke avstånd från Miljöpartiets politik i Ekots lördagsintervjun, när hon fick frågor om fildelning. Foto: Lisa Mattisson ExpAlice Bah Kuhnke avstånd från Miljöpartiets politik i Ekots lördagsintervjun, när hon fick frågor om fildelning. Foto: Lisa Mattisson Exp
Alice Bah Kuhnke avstånd från Miljöpartiets politik i Ekots lördagsintervjun, när hon fick frågor om fildelning. Foto: Lisa Mattisson Exp
Gustav Fridolin är språkrör i Miljöpartiet. Foto: Alexander DonkaGustav Fridolin är språkrör i Miljöpartiet. Foto: Alexander Donka
Gustav Fridolin är språkrör i Miljöpartiet.  Foto: Alexander Donka

Alice Bah Kuhnke går emot sitt eget parti

Publicerad

Alice Bah Kuhnke går emot sitt eget parti.

I Ekots lördagsintervju tar kultur- och demokratiministern avstånd från Miljöpartiets linje om laglig fildelning för privat bruk.

– Jag är statsråd i Sveriges regering och jag rapporterar till statsministern, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Möjligheten att ladda ner film, musik och texter från internet har varit ett av de mest omdebatterade ämnena de senaste åren.

Medan tekniken gjort det möjligt för privatpersoner att ta del av materialet gratis med hjälp av en dator har upphovsrättsinnehavarna protesterat högljutt över att de förlorar sin ersättning.

I nuläget är det ett brott att ladda ned film - men det vill bland annat Miljöpartiet ändra på.

"Miljöpartiet anser att det ska vara lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material för privat bruk." skriver partiet på sin hemsida.

Tar avstånd från partiet

När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, fick frågor om ämnet i Ekots lördagsintervju tog hon däremot tydligt avstånd från partiets ståndpunkt.

- Upphovsrätten ska värnas och det finns inga diskussioner om att den skulle lättas. Vi måste säkerställa och arbeta för att olagligheter inte genomförs, säger hon.

På frågan om att hennes eget parti är av annan åsikt blir svaret:

- Att Miljöpartiet vill saker eller har idéer eller principer kring att det ska vara lätt att göra rätt, det är en sak. Jag är statsråd i Sveriges regering och jag rapporterar till statsministern - och för regeringen är upphovsrätten otroligt viktig.

Uttalandet är dock inte något som upprör hennes partikollegor.

- Hon gjorde jättebra ifrån sig och markerade vad Miljöpartiet har för ståndpunkt. Hon har formulerat sig helt korrekt, säger Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson för MP.

Samtidigt anser han att polisen inte ska bry sig om att jaga enskilda personer som laddar ned film - trots att det är olagligt.

- Det är inte ett brott som man ska lägga ned kraft på att beivra. Det är inte den enskilda konsumenten som är problemet, säger Niclas Malmberg.

Så du ser ingen skillnad mellan MP och Alice Bah Kuhnkes uttalande?

- Vi säger precis samma sak. Vi ska värna upphovsrätten.

Akut lösning av presstödet

Alice Bah Kuhnke förklarade även att hennes departement nu arbetar med att ta fram en kortsiktig lösning på hur presstödet ska fördelas. Målet är att undvika att fler tidningar går under, vilket nyligen drabbade tidningen Dagbladet i Sundsvall.

- Vi kommer lägga en proposition med justeringar som är beroende på förändrade nivåer. Jag kan inte gå in på mer detaljer, säger hon.

Den långsiktiga lösningen arbetar en särskild medieutredare med.

Även filmbranschen befinner sig i en svår situation som på många sätt påminner om tidningsbranschens, med minskade intäkter från annonsörer och att många människor tar del av materialet utan att betala.

- Vi har inom kulturdepartementet initierat en process där vi samlat branschen - allt från regissörer till finansiärer till skådespelare - för att se över hur ett nytt filmavtal eller en ny filmpolitik skulle kunna se ut. Det arbetet har nu gått in i en fas där vi arbetar inom departementet och planerar sända ut ett förslag på remiss innan sommaren, säger Alice Bah Kuhnke.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag