Möjligheten att ladda ner film, musik och texter från internet har varit ett av de mest omdebatterade ämnena de senaste åren.
Medan tekniken gjort det möjligt för privatpersoner att ta del av materialet gratis med hjälp av en dator har upphovsrättsinnehavarna protesterat högljutt över att de förlorar sin ersättning.
I nuläget är det ett brott att ladda ned film - men det vill bland annat Miljöpartiet ändra på.
"Miljöpartiet anser att det ska vara lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material för privat bruk." skriver partiet på sin hemsida.
Tar avstånd från partiet
När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, fick frågor om ämnet i Ekots lördagsintervju tog hon däremot tydligt avstånd från partiets ståndpunkt.
- Upphovsrätten ska värnas och det finns inga diskussioner om att den skulle lättas. Vi måste säkerställa och arbeta för att olagligheter inte genomförs, säger hon.
På frågan om att hennes eget parti är av annan åsikt blir svaret:
- Att Miljöpartiet vill saker eller har idéer eller principer kring att det ska vara lätt att göra rätt, det är en sak. Jag är statsråd i Sveriges regering och jag rapporterar till statsministern - och för regeringen är upphovsrätten otroligt viktig.
Uttalandet är dock inte något som upprör hennes partikollegor.
- Hon gjorde jättebra ifrån sig och markerade vad Miljöpartiet har för ståndpunkt. Hon har formulerat sig helt korrekt, säger Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson för MP.
Samtidigt anser han att polisen inte ska bry sig om att jaga enskilda personer som laddar ned film - trots att det är olagligt.
- Det är inte ett brott som man ska lägga ned kraft på att beivra. Det är inte den enskilda konsumenten som är problemet, säger Niclas Malmberg.
Så du ser ingen skillnad mellan MP och Alice Bah Kuhnkes uttalande?
- Vi säger precis samma sak. Vi ska värna upphovsrätten.
Akut lösning av presstödet
Alice Bah Kuhnke förklarade även att hennes departement nu arbetar med att ta fram en kortsiktig lösning på hur presstödet ska fördelas. Målet är att undvika att fler tidningar går under, vilket nyligen drabbade tidningen Dagbladet i Sundsvall.
- Vi kommer lägga en proposition med justeringar som är beroende på förändrade nivåer. Jag kan inte gå in på mer detaljer, säger hon.
Den långsiktiga lösningen arbetar en särskild medieutredare med.
Även filmbranschen befinner sig i en svår situation som på många sätt påminner om tidningsbranschens, med minskade intäkter från annonsörer och att många människor tar del av materialet utan att betala.
- Vi har inom kulturdepartementet initierat en process där vi samlat branschen - allt från regissörer till finansiärer till skådespelare - för att se över hur ett nytt filmavtal eller en ny filmpolitik skulle kunna se ut. Det arbetet har nu gått in i en fas där vi arbetar inom departementet och planerar sända ut ett förslag på remiss innan sommaren, säger Alice Bah Kuhnke.