Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke: EU bör fördöma situationen i USA

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, om upploppen.
Enligt Alice Bah Kuhnke har Donald Trump och hans administration ”drivit en politik som underblåser rasism” under en längre tid.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
”Den här typen av samlade uttalanden är ett av de verktyg EU har, att med kraft och gemensamt ge uttryck för var EU står”
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Protester har brutit ut över hela USA, efter att George Floyd dödades i ett polisingripande förra måndagen.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP/ TT
Protester har brutit ut över hela USA, efter att George Floyd dödades i ett polisingripande förra måndagen.
Foto: J KEATON/SHUTTERSTOCK
Protester har brutit ut över hela USA, efter att George Floyd dödades i ett polisingripande förra måndagen.
Foto: JOHN LAMPARSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Alice Bah Kuhnke vill att EU fördömer situationen i USA.

Hon har inlett ett arbete för att parlamentet ska markera mot rasism, polisvåld och hot mot journalister. 

– Det här är frågor jag gick till val på, säger Bah Kuhnke.

Hela USA skakas av protester och kravaller efter att George Floyd förra veckan dog efter ett polisingripande i Minneapolis, Minnesota. Arga röster har höjts både mot utbredd rasism och polisvåld.

Samtidigt har minst 68 journalister som har försökt rapportera om händelserna blivit utsatta för angrepp – både av polis och arga amerikaner.

Vill att EU fördömer rasismen i USA

Nu vill EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, MP, fördöma situationen.

– Jag har tagit initiativ till att EU-parlamentet ska fördöma det som pågår i USA, och samtidigt vill jag att vi ska lyfta den utbredda rasismen i EU, säger hon.

På tisdagen tog hon upp frågan på den gröna gruppens styrelsemöte. Styrelsen enades om att gå vidare med en resolution, och nu pågår diskussioner med andra grupper i parlamentet.

Förhoppningen är att ett fördömande ska tas upp som en punkt den 18 juni, då alla EU-parlamentariker samlas för att fatta beslut.

– Jag tror det finns goda chanser. Jag har talat med andra politiker i andra grupper och många är beredda att ställa sig bakom det här förslaget, säger Alice Bah Kuhnke.

Det som enligt henne ska fördömas i USA är rasismen, polisvåldet och hotet mot journalister.

Alice Bah Kuhnke: ”Har stor betydelse”

Kan ett fördömande leda till några konkreta åtgärder som blir kännbara för USA?

– Vi vet att gemensamma uttalanden från EU-parlamentet har stor betydelse för dem vi riktar våra fördömanden och vår kritik mot. Jag är övertygad om att Trump-adminstrationen är mån om att ha goda relationer med EU, så förhoppningsvis blir det en markering som känns av och en anledning till fortsatta och fördjupande samtal.

– Jag tror vi är många européer som vill markera mot förtrycket av svarta och de djupa orättvisor som just nu manifesteras i USA.

EU har redan kritiserat

Kritik har redan riktats mot USA från annat håll inom EU. EU:s nya utrikeschef Josep Borrell fördömde det han kallade övervåld i USA vid ett uttalande under tisdagen:

- Vi är - precis som folket i USA - chockade och förfärade över George Floyds död. Alla samhällen måste vara uppmärksamma på överdrivet användande av våld.

- Vi fördömer all slags rasism. Vi litar på USA:s förmåga att enas och läkas som nation.

Relationerna mellan EU och USA har försämrats under president Donald Trump. Borrell kritiserade exempelvis under tisdagen också Trumps beslut att bjuda in Ryssland till nästa G7-möte som är planerat att hållas i USA i september.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel fördömde också tillsammans Donald Trumps beslut i mars att införa resestopp från Europa på grund av coronaviruset.  Ett beslut som Trump inte hade informerat Bryssel om i förväg.

Se ingripandet som startade upploppen

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.