Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke är beredd att gå emot sin egen regering

Alice Bah Kuhnke vill driva en hårdare klimatpolitik än den nuvarande regeringen.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den före detta kulturministern anser att Miljöpartiet har varit tvingade till att kompromissa bort vissa av hennes hjärtefrågor för att ingå i en koalitionsregering.

Hon säger till DN att hon som EU-parlamentariker är fri att gå emot regeringens linje.

– Jag kommer driva en mycket hårdare klimat- och miljöpolitik, och en mycket hårdare politik för människors rätt till skydd, säger hon.

– Det ska vara samma ordning och reda i klimatpolitiken som det är i finanspolitiken. I dag lönar det sig för många länder och industrier att släppa ut. Det blir som en konkurrensfördel. 

Alice Bah Kuhnke säger till tidningen att hon inte vågar vara helt öppen, varken med potentiella väljare eller ens sina egna barn, när det kommer till vissa prognoser om den globala uppvärmningen.

Hon erkänner dessutom att hon, enligt henne själv, inte lagt ut texten med samma kraft till väljarna som till kolleger inom Miljöpartiet.

– Vi vet att människor kan lamslås av för hård fakta, säger hon.

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står främst på Miljöpartiets lista till nästa månads Europaparlamentsval.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska flytta till Bryssel - för att slippa flyga

Alice Bah Kuhnke är Miljöpartiets toppnamn i EU-valet nästa månad.

Hon lämnade sin post som kultur- och demokratiminister för att kandidera, och förklarar att hon planerar att bosätta sig i Bryssel om hon skulle bli invald.

Anledningen till detta är att hon numera inte längre flyger privat, för klimatets skull.

Hon säger att hon i stället kommer att bibehålla kontakten med väljarna genom frekventa tågresor. 

Politiska mål i EU:s parlament

I en debattartikel för Expressen tidigare i veckan skrev Alice Bah Kuhnke tillsammans med Miljöpartiets andre toppkandidat till EU-valet, den före detta tv-meteorologen Pär Holmgren, att dagens klimatutveckling är oacceptabel.

Skulle de bli invalda, så lovar de att vara en stark pådrivande kraft för ett internationellt avtal för biologisk mångfald med skarpa mål, som ersätter det nuvarande Nagoyaprotokollet. 

De vill också införa en tvingande utsläppsbudget som garanterar att medlemsländerna minska sina utsläpp med 10–15 procent per år, så att åtagandena i Parisavtalet för klimatet nås.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.