Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Babs svårt sjuk – vårdas dygnet runt

Alice Babs.
Foto: Ulf Ryd

Den folkkära artisten Alice Babs, 89, är svårt sjuk.

Efter två strokeanfall får hon vård dygnet runt.

Och har fått en förvaltare av domstol.

Förra våren drabbades Alice Babs av en stroke, vilket dottern Titti Sjöblom berättade om i SVT:s "Fråga doktorn". Alice Babs kunde inte längre bo kvar hemma i lägenheten i Saltsjöbaden och flyttade till ett seniorboende där hon fortfarande bor.

Stroken var mammans andra. Den första fick hon redan 2004, men Alice Babs höll det hemligt för familjen, säger Titti Sjöblom.

- Vi visste inte om den första förrän läkarna kom och visade den nya på röntgen. Det förklarade jättemycket för oss. Den första drabbade henne på flera sätt, men stroke nummer två drabbade henne så fasansfullt hårt.

Bra och dåliga dagar

- Jag kan säga att sedan 2004 har min mammas liv kretsat kring bra och dåliga dagar, från att hon varit jättepigg till att hon varit fruktansvärt trött.

- När mamma träffar människor anstränger hon sig till max för hon är så social och tycker att det är roligt att träffa folk. Sen kan det hända att hon klappar ihop efter det, säger Titti Sjöblom.

I februari fattades ett interimistiskt beslut att utse en förvaltare åt den kända hovsångerskan som 1940 slog igenom i filmen "Swing it, magistern!".

Alice Babs överklagade men mot hennes vilja fastställdes beslutet i början av april av Nacka tingsrätt, som bedömde att den 89-åringen "är i behov av förvaltare på grund av sjukdom".

Hovrätten har valt att inte pröva hennes överklagan.

Alice Babs har fått besök av många bekanta. Men nyligen möttes besökarna av en lapp utanför artistens dörr: "Vid besök kontakta alltid ordinarie personal".

Äldreboendet larmade

Titti Sjöblom hävdar att det är äldreboendet som slagit larm efter att det blivit "turbulent".

- Mamma har mått jättedåligt efter vissa besök. Förvaltaren har på läkarnas och boendets rekommendationer tillfälligt satt ett besöksförbud, säger hon till Expressen

Förvaltaren Lena Arenbjörk säger, liksom Titti Sjöblom, att det är för att hindra den stora mängden besök.

- Och det orkar inte hon. Det här är en gammal dam som snart är 90 år och då orkar man inte vad som helst, säger förvaltaren.

"Hon är inte isolerad"

Hon hävdar att Alice Babs intressen går i första hand.

- Jag jobbar med familjen i det här för att det ska bli bra för min huvudman. Sedan vi införde det här har det varit lugnt. Hon är på intet sätt isolerad. Hon har ett bra och fint liv där hon bor.

Titti Sjöblom vill lugna de som oroar sig för att Alice Babs far illa.

- Om folk tror att min mamma inte får träffa vänner eller inte får lyssna på musik så är det ingen beskrivning som stämmer.

Titti Sjöblom säger att mamman har det väldigt bra just nu.

Alice Babs

Jazzsångerska och skådespelerska.

Växte upp i Västervik men familjen flyttade senare till Stockholm.

Slog igenom 1940 med filmen "Swing it, magistern!".

Började på 1960-talet samarbeta med Duke Ellington.

Utnämndes till hovsångerska 1972.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.