Alice Babs skrev brev till anhöriga om döden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKREV SIN VILJA. Innan Alice Babs blev sjuk upprättade hon ett vitarkiv.
Foto: Ulf Ryd

Alice Babs skrev ett brev till sina anhöriga om sin sjukdom och stundande död.

Nu berättar dottern Titti Sjöblom hur hennes mamma planerat sin egen begravning - in i minsta detalj.

- Mamma har skrivit väldigt tydligt hur hon vill ha det. Vi kommer bland annat att spela något som min man har skrivit, som mamma älskade, säger Titti Sjöblom.

När Alice Babs fyllde 90 år i slutet av januari samlades nära och kära för att fira hennes födelsedag. Sedan dess har de funnits i hennes närhet, beredda på att ta ett sista farväl.

- Den här sjukdomen följer ju ett visst förlopp och vi visste när dagarna var räknade, säger Titti Sjöblom.

Hon beskriver hur de vakat vid Alice Babs sida, och även om den folkkära hovsångerskan på slutet hade svårt att både se och uppfatta omgivningen är familjen övertygad om att hon var medveten om att de fanns där för henne.

- Vi upplevde att hon kände när det var vi, på tonfall och på sättet vi klappade på henne.

- Det känns som en tröst att mor inte riktigt förstod själv vad som hände utan sakta men säkert sjönk in i sjukdomen till det stod slut.

Brevet har gett trygghet

Redan innan Alice Babs blev sjuk upprättade hon ett så kallat vitarkiv hos sin församling i Saltsjöbaden där hon och maken Nils Ivar Sjöblom skrev tydliga instruktioner om hur deras begravningar skulle vara.

- Det tog ganska lång tid när mor och far satt och resonerade och tänkte, eftersom man inte vet vem som överlever den andre eller hur man dör och så. Och ingen vet ju om man dör knall och fall eller om man ska hamna på äldreboende, säger dottern Titti.

Hovsångerskan förberedde sig därför på alla tänkbara situationer och i brevet till familjen förklarade hon noga hur de skulle agera om hon blev sjuk.

- Till och med hur hon ville ha det om hon blev dement. Så vi har följt mamma hela tiden och låtit henne uttrycka sin vilja, säger Titti Sjöblom.

Det senaste året har varit jobbigt för familjen eftersom flera av Alice Babs vänner har ifrågasatt varför de inte fått hälsa på sin goda vän. Vissa har menat att hovsångerskan suttit inlåst på demensboendet mot sin vilja.

Brevet har gjort att den närmaste familjen känt sig trygg i att de fattat rätt beslut om hur Alice Babs ville ha sin tillvaro den sista tiden.

- Mamma skrev väldigt tydligt hur hon ville ha det och det har kännts tryggt och skönt för oss barn, säger Titti Sjöblom.

"Många kan inte förstå"

Samtidigt har Alice Babs kämpat mot sjukdomen som bland annat orsakat att synen så gott som försvunnit, gett mardrömmar och förlamat halva hennes kropp.

- Många utomstående kan inte förstå hur en människa som bara skiner upp och är jätteglad ena dagen kan säcka ihop i två dagar och bara ligga i en säng nästa dag, att det är samma människa. Men det finns inte den energin som en frisk människa har.

Det är ännu inte bestämt när och hur Alice Babs ska begravas.

Vita arkivet

Ett dokument som tillhandahålls av begravningsbyråer där man berättar hur man vill ha sin begravning utformad. Där står önskemål om bland annat val av kista, musik, dekorationer, gravsättning och dödsannons samt innehåller information om var alla juridiska handlingar finns förvarade.

Det vita arkivet är inte juridskt förpliktande för de anhöriga att uppfylla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.