Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Babs förvaltare: "Jag är grundlurad"

Lena Arenbjörk.
Foto: SVT

Lena Arenbjörk är förvaltaren som beskylls för att inte tillåta Alice Babs att träffa Jan Malmsjö och andra bekanta.

Men Arenbjörk hävdar att hon inte accepterat sin medverkan i SVT:s omdiskuterade ”Dokument inifrån”.

– Jag är grundlurad, säger hon.

I torsdags kväll sände SVT:s ”Dokumentär inifrån” programmet ”Alice Babs förlorade rättigheter” om den folkkära 89-åriga hovsångerskan som är dement och satt under förvaltning.

Dokumentären har diskuterats flitigt i sociala medier senaste dygnet. Stjärnadvokaten Thomas Bodström som representerar artistens dotter Titti Sjöblom överväger att anmäla inslaget till granskningsnämnden.

– Det är direkta felaktigheter, och framför allt försöker man ge en bild av att förvaltaren försöker hålla Alice gömd och isolerad av något egenintresse. Det är direkt fel, hon är inte isolerad men måste skyddas mot helt oseriösa typer, sa Thomas Bodström till Expressen efter programmet.

Förvaltaren Lena Arenbjörk är arg över hur hon utmålas.

Hon hävdar bestämt att hon lurats till att medverka programmet så som det slutligen utformades.

– Programmet skulle handla om hur det är att vara god man eller förvaltare. Varför får man en god man och förvaltare? Vad det innebär, vad man får betalt, vilka uppgifter man har, säger Lena Arenbjörk.

Resultatet kunde hon aldrig föreställa sig.

– Jag har fått försäkringar om att programmet inte ska handla om Alice Babs, hävdar förvaltaren.

Dokumentärfilmarna slår ifrån sig anklagelserna.

– Det är inte sant. Det skulle handla om förvaltarskap och exemplet Alice Babs, säger Anna-Lena Lodenius som gjort dokumentären tillsammans med Lotta Hellman.

Men Lena Arenbjörk står på sig.

– Jag har pratat med Anna-Lena Lodenius en gång. Hon ringde mig, och jag ville inte prata med henne. Sen har jag pratat med Lotta Hellman. Jag har alla sms kvar. Där är det ingen tvekan om att jag har sagt nej. Allt annat är bullshit. Som du hör är jag arg.

Johan Brånstad, projektledare för ”Dokument inifrån”, hävdar att de varit tydliga mot förvaltaren:

– Vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att detta är en dokumentär om förvaltarskap med Alice Babs som exempel. Jag har själv haft ett långt samtal med Lena Arenbjörk om detta och det var innan intervjun med henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.