Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alice Babs flyttad från äldreboendet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FOLKKÄR. Alice Babs drabbades av en andra stroke förra året. Här med sin dotter Titti Sjöblom. Foto: LIZZIE LARSSON/IBL
Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå

Alice Babs har lämnat seniorboendet i Nacka och flyttat till ett speciellt demensboende.

- Hon mår bra och har det toppen, säger hennes förvaltare Lena Arenbjörk.

Samtidigt förbereder sig kommunen på att svara på den skarpa kritik som de fått från inspektionen för vård och omsorg.

Det var i torsdags som den folkkära sångerskan Alice Babs, 89, uppges ha flyttats från seniorboendet i Saltsjöbaden, Nacka.

- Jag kan bekräfta att Alice inte längre bor där, säger Sam Carlsson, presschef på Nacka kommun.

De senaste dagarna har Alice Babs nära vänner varit oroliga. Flera av dem har inte träffat henne sedan i påsk då hon inte längre får ta emot besök från bekanta.

- Det viktigaste för oss är att få reda på vart hon har tagit vägen. Och att hon har det bra, säger Bennie Sjöquist som känt Alice i många år.

Nu berättar hennes förvaltare Lena Arenbjörk att Alice Babs har flyttats till ett speciellt demensboende.

- Det boende som Alice har haft hittills är ett vanligt äldreboende. Vi har stått i kö i ungefär fem månader för att få en plats där det finns adekvat vård för den diagnosen som Alice har. Det har vi nu fått och vi är jätteglada för det, säger Lena Arenbjörk och fortsätter:

- Hon har det bra, hon får den vård hon behöver och ingen behöver ha några bekymmer.

Lena Arenbjörk säger att man inte klandrar det tidigare seniorboendet - där Babs bott sedan försommaren 2012 - för någonting.

- De har varit fantastiska men eftersom det är ett vanligt äldreboende så behöver vi annan personal, säger Lena Arenbjörk.

"Där var hon kanonglad"

Expressen har flera gånger berättat om Alice Babs vänner och deras försök att få kontakt med den folkkära artisten. Sångerskan har levt i ett rum med en dörr som varit låst från utsidan sedan förvaltarens restriktioner. I juni möttes Jan Malmsjö, 81 och flera andra vänner för att uppvakta Alice Babs med körsång, musik och blommor. Men vid dörren tog det stopp för orkestern.

Vännen Bennie Sjöquist har känt Alice Babs under många år och har samlat på sig bilder och minnen. I november i fjol ville en musiker besöka sångerskan, men fick nej av dottern Titti då Alice Babs var så pass dålig, enligt Bennie Sjöquist. Han trotsade det och tillsammans med sin fru besökte han sångerskan ändå.

- Där var hon ju kanonglad, så där var Alice varenda gång vi kom, säger Bennie Sjöquist.

Skarp kritik mot kommunen

Den 18 juli riktade IVO, inspektionen för vård och omsorg, skarp kritik mot Nacka kommun. Myndigheten menade att kommunen måste säkerställa den enskildes rätt till självbestämmande och kräver åtgärder.

"Det framgår inte i något dokument att den enskilde gett uttryck for eller haft önskemål om att utestänga sina vänner från att komma på besök och det finns inget dokumenterat om att den enskilde samtyckt till att vänner ska hindras att besöka den enskilde" skriver IVO.

På måndag ska Nacka kommun svara på kritiken, trots att Alice Babs inte längre bor kvar på seniorboendet.

- Vi kommer att yttra oss till inspektionen som planerat ändå, säger Sam Carlsson, presschef på Nacka kommun.

Enligt honom kommer yttrandet att vara sekretessbelagt.

- Däremot kan vi säga att det vi gör är att vi förtydligar för inspektionen vad som hänt, vad vi har gjort och vad vi gör för att säkerställa att lagen följs på ett korrekt sätt, säger han.

Alice Babs dotter Titti Sjöblom har avböjt att kommentera.

Drabbades av en stroke

2012 drabbades Alice Babs av sin andra stroke och flyttade till ett seniorboende.

I februari utsågs en förvaltare som beslutade att hon endast fick träffa utvalda vänner. Flera av Babs närmsta vänner fick besöksförbud.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat Nacka kommun och ifrågasätter Babs rätt till självbestämmande. På måndag ska Nacka kommun lämna ett yttrande till IVO:s kritik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.