Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alice Babs får inte träffa sina vänner

Inlåst. Den demenssjuka sångerskan Alice Babs, 89, får inte ta emot besökare efter ett beslut från sin förvaltare. Foto: IBL bildbyrå Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå

Sångerskan Alice Babs, 89, får inte träffa sina vänner och förvaltaren bytte ut hennes telefonnummer.

Nu riktar inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot händelsen.

Vännerna hoppas nu på att få träffa Alice igen.

- Det är mer än viktigt, vi har varit goda vänner i många år, säger Bennie Sjöquist.

Tvisten om att besöka stjärnan

Drabbas av stroke

Alice Babs drabbas av stroke under försommaren 2012 och tvingas flytta till ett seniorboende. Eftersom sångerskans hälsa försämrats utsågs i februari en förvaltare till Babs. Förvaltaren fattade då beslut om att Alice Babs inte fick träffa sina vänner.

Dotterns försvar

Titti Sjöblom, dotter till Alice, uppger att familjen står bakom beslutet.

Vännernas oro

Flera nära vänner och musikerkollegor kritiserar och ifrågasätter förvaltarskapet. I en polisanmälan ifrågasätts förvaltaren.

Stoppas i dörren

I juni stoppas Jan Malmsjö, 81, med flera anhöriga i dörren när de skulle uppvakta Alice. Vännerna publicerar sedan ett filmklipp där Alice Babs beskriver sin egen situation.

Inspektionens kritik

Nyligen kritiserar inspektionen för vård och omsorg beslutet om att frånta Alice Babs möjligheten att träffa sina vänner. De uppger att det inte heller framgår i något dokument att sångerskan själv begärt att inte få träffa sina bekanta. Beslutet skickas även till länsstyrelsen som har huvudansvar för överförmyndarna.

Som Expressen tidigare har rapporterat har det under våren uppstått konflikt mellan den demenssjuka sångerskan Alice Babs, 89, vänner och anhöriga.

Enligt vännerna ska bland annat Alice dörr ha låsts utifrån och telefonnumret ha bytts ut så att vännerna inte kunde besöka eller ringa henne.

"Det är jätteallvarligt"

Nu riktar inspektionen för vård och omsorg, IVO, skarp kritik mot Nacka kommun där Alice i dag bor. I beslutet står det att social- och äldrenämnden i Nacka ska vidta åtgärder för att säkerställa den enskildes rätt till självbestämmande.

Evabritt Cederblad är enhetschefen vid IVO som varit delaktig i beslutet.

- Det är mot våra föreskrifter, så det är jätteallvarligt. Vi ställer krav på åtgärder, säger Cederblad.

I anmälan framkommer det att besöksförbudet tagits på initiativ av förvaltaren Lena Arenbjörk, som fått stöd av Alice Babs anhöriga.

Nacka kommun kommer nu se över vad som hänt.

- Vi får gå igenom beslutet för att se hur den boende haft rätt till självbestämmande. Vi kommer yttra oss och redovisa de åtgärder som är nödvändiga, men vi har försökt säkerställa rätten till självbestämmande, säger Nacka kommuns presschef Sam Carlsson.

Malmsjö fick inte sjunga

Skådespelaren Jan Malmsjö, 81, är nära vän med Babs och hindrades från att träffa henne så sent som i våras när han skulle sjunga för Alice. Han vill inte gå in på några detaljer i IVO:s beslut.

- Allt har sin gång. Det är fortfarande polisanmälningar kring händelsen. Jag vet inte vilket tillstånd hon är i eftersom hon är inlåst och inte får träffa någon, säger Malmsjö.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar även att det inte framgår i något dokument att Alice själv gett utryck för att hon inte velat träffa sina vänner.

Den mångåriga vännen Bennie Sjöquist hoppas nu på att få träffa Alice Babs igen.

- Det är mer än viktigt att få träffa henne eftersom vi varit vänner i många år. Jag förstår inte varför det blivit så här. Jag kan inte heller begripa hur man kan ta bort telefonen från en gammal människa som man haft daglig kontakt med.

Dottern Titti Sjöblom vill inte kommentera händelsen, utan hänvisar till att hon inte tagit del av beslutet. Alice Babs förvaltare Lena Arenbjörk vill inte heller kommentera IVO:s beslut för Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!