Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alice Babs dotter: "Hon blir utnyttjad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MOR OCH DOTTER. Alice Babs dotter, Titti Sjöblom, berättar: "Min mammas sjukdom blir sämre och sämre. Hon är halvsidesförlamad och gravt dement. Men hon talar tydligt och hon är otroligt verbalt begåvad. Men när man ställer följdfrågor förstår man att hon inte längre vet vad hon säger". Foto: LIZZIE LARSSON/IBL BILDBYRÅ
Foto: Lizzie Larsson / Ibl Bildbyrå

I morgon sänder SVT programmet "Alice Babs förlorade rättigheter" - om att sångerskan är satt under förmyndarskap och inte tillåts ta emot besök från alla vänner.

Artistens dotter, Titti Sjöblom, riktar nu skarp kritik mot SVT.

- Jag tycker att min mamma, som är gravt dement, blir otroligt utnyttjad i någonting som vi i familjen vet att hon aldrig skulle ställa upp på om hon var frisk och hade en möjlighet att välja.

En infekterad konflikt har pågått sedan tidigt i våras - mellan Alice Babs anhöriga och den grupp av vänner som inte längre får besöka hovsångerskan. I morgon sänder SVT en dokumentär om Alice Babs situation och systemet med förmyndarskap.

- Jag kan inte uttala mig om innehållet eftersom jag inte sett programmet, men jag kan inte förstå att man kan göra ett program som handlar om min mamma och hennes situation om man inte har tillgång till dokumentation i form av läkarintyg och journaler, säger Alice Babs dotter, Titti Sjöblom.

Hon står bakom beslutet att hennes mamma fått en förmyndare och att vissa vänner förbjudits träffa sångerskan.

- Vi har dokumentation som visar hur fruktansvärt dåligt hon har mått vid de här besöken av dem som kallar sig gamla vänner. Och vi har dokumentation från flera läkare på att hon började må bättre och blev mer harmonisk när besöken upphörde, säger Titti Sjöblom.

- Om jag var ute efter att rentvå mig själv skulle jag kunna lämna ut varenda läkarjournal, men av respekt för henne kan jag inte göra det, det handlar om hennes integritet.

Får besök av familjen

Hon poängterar att Alice Babs inte är isolerad.

- Hon har mycket besök av sin familj och nära vänner som hon haft kontakt med även innan hon blev sjuk.

I vinjetten till programmet uttalar sig bland annat skådespelaren Jan Malmsjö.

- Och mamma har aldrig umgåtts med Jan Malmsjö privat. Hon har aldrig varit hemma hos honom, han har aldrig funnits med i mammas adressböcker.

"Absolut ett övergrepp"

Att SVT nu ska sända programmet om Alice Babs gör henne mycket upprörd.

- Det är absolut ett övergrepp och en kränkning mot min mamma. Det är så sorgligt att det inte är sant, säger Sjöblom.

Även Alice Babs förvaltare, Lena Arenbjörk, är kritisk till programmet.

- Jag har blivit grundlurad av de som gjort programmet. Jag ställde upp för att prata om en god sak, om hur det här med förmyndarskap fungerar, och blev lovad att det inte skulle sammankopplas med någon av mina huvudmän. Sen tar de med intervjuerna i det här programmet, utan att ens informera mig.

Johan Brånstad, projektledare för "Dokument inifrån", säger:

- Det här är inga nya uppgifter om själva fallet men det vi gör är att sätta in det i ett större sammanhang. Jag tycker att alla ska se programmet först och se om de fortfarande är kritiska efter det.

TURERNA KRING ALICE BABS

2012 drabbades Alice Babs av sin andra stroke och flyttade till ett seniorboende i Nacka kommun.

I februari i år utsåg kommunen en förvaltare till Babs, som beslutade att hon endast fick träffa utvalda vänner. Flera vänner fick besöksförbud, en av dem var Jan Malmsjö som har protesterat högljutt mot beslutet. Babs telefonnummer byttes också ut, enligt vännerna.

Titti Sjöblom har uppgett att familjen står bakom beslutet: "Min mamma är jättenöjd med dem hon träffar, hon frågar inte efter någon annan och är gladare nu jämfört med förut", sade hon.

I juni ville vännerna, med Malmsjö i spetsen, uppvakta Alice Babs med körsång, musik och blommor. Men det tog stopp vid dörren, eftersom den, enligt vännerna, var låst.

I juli fick Nacka kommun kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ifrågasatte Babs rätt till självbestämmande: "Det framgår inte i något dokument att den enskilde gett uttryck for eller haft önskemål om att utestänga sina vänner", skrev IVO.

I augusti flyttades Alice Babs till ett speciellt demensboende. "De har varit fantastiska på seniorboendet men eftersom det är ett vanligt äldreboende så behöver vi annan personal", sade Lena Arenbjörk till Expressen. Babs vänner har inte fått veta var det nya boendet ligger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.