Alice, 11, åkte pulka in i träd – var nära att dö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alice, 11, drabbades av kraftiga skallskador och flera frakturer.
Foto: Privat
Mirakulöst klarade sig Alice efter att ha legat nedsövd i 13 dygn. Livet återvände till henne och sakta men säkert stod det klart att hon inte skulle få några men.
Foto: Privat
Alice, 11, låg nedsövd i 13 dygn efter att ha opererats både i huvudet och i benet efter den svåra olyckan i pulkabacken i januari förra året. I dag är hon helt återställd. Hennes mamma Susanna vill varna andra föräldrar: "Se till så att era barn har hjälm på sig när de åker pulka".
Foto: Privat
Alice låg på sjukhus i nära två månader efter den svåra olyckan i pulkabacken. Hennes tvillingsyster Irma kom på besök.
Foto: Privat
Alice var borta från skolan i flera månader medan hon låg på sjukhus. I början hade hon inget närminne och kunde inte prata eller äta själv, eller ens hålla i något. I dag är hon helt återställd.
Foto: Privat
I dag är Alice nästan helt återställd efter den svåra olyckan i pulkabacken, och kan hoppa och leka som vilken 11-åring som helst.
Foto: Privat
I dag är Alice nästan helt återställd efter den svåra olyckan i pulkabacken, och är som vilken 11-åring som helst. Den här bilden är från en semesterresa till Gran Canaria i december.
Foto: Privat
Susanna Svensson, 40, blev vittne till den svåra olyckan i pulkabacken i januari förra året, när hennes dotter Alice, 11, var nära att förolyckas. Nu uppmanar hon andra föräldrar att se till så att barn använder hjälm även i pulkabacken.
Foto: Privat
1 / 9

Pulkaåket höll på att kosta Alice, 11, livet.

I full fart körde hon in i ett träd, och drabbade av kraftiga skallskador och flera frakturer.

I dag är hon helt återställd – och mamma Susanna, 40, vill varna andra:

– Se till så att era barn har hjälm i pulkabacken.

Det var en av de första dagarna med mycket snö i Pålsboda i Närke i januari förra året, och Alice och Susanna Svensson och andra i familjen gick till en backe i närheten för att åka pulka. Backen var bred och inga faror fanns i backen.

Alice syster och bror gav sig i väg nedför backen först utan problem, men när det var Alice tur gick något fel.

– Halvvägs ned skar pulkan i väg åt vänster och rakt mot ett träd vid sidan. Det gick jättefort, säger Susanna.

"Fick väl panik"

Hon berättar att hon instruerat barnen att om det går åt fel håll ska de försöka slänga sig ur pulkan. I efterhand har Alice bror, som stod nere vid foten av backen och såg hela dramat, berättat att Alice i panik blundade och var oförmögen att se vad som höll på att ske.

– Hon fick väl panik och tänkta att "blundar jag så kanske det försvinner", säger Susanna.

Alice for genom ett buskage som förmodligen bromsade farten en aning, innan hon med stor kraft slungades in i en trädstam. Och där blev hon liggande.

– Jag stod högst upp och sprang ned i full fart, säger Susanna.

Den syn som mötte henne är varje förälders mardröm.

Fick blödning i hjärnan

Där låg Alice medvetslös, kritvit i ansikten, hon blödde ur nästan och hade en bula stor som en tennisboll vid höger öga. Vad Susanna då inte visste var att ena benet var av på tre ställen och att Alice drabbats av en blödning i hjärnan.

Människor i närheten uppmärksammades på olyckan och ringde amulans. När skadornas omfattning gick upp, kallades ytterligare en ambulans till platsen för att få ytterligare personal för att kunna hjälpa Alice under transporten till sjukhus.

På Universitetssjukhuset i Örebro gick ett så kallat traumalarm, när all tillgänglig nyckelpersonal ställs till förfogande, som olika typer av specialister.

– Vid en röntgen såg man att hon hade en blödning i hjärnan så de sa att hon var tvungen att åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Susanna.

Nedsövd i 13 dygn

Men snöovädret omöjliggjorde helikoptertransport så det fick bli ambulans hela vägen.

Väl i Uppsala hade blödningen i hjärnan ökat och hon opererades hela natten, både i huvudet och i benet.

Hon låg nedsövd i 13 dygn och det var länge oklart om hon skulle överleva, eller få några bestående men.

Men Alice återhämtade sig mirakulöst. Livet återvände till henne och sakta men säkert stod det klart att hon inte skulle få några men.

Alice var borta från skolan i flera månader medan hon låg på sjukhus. I början hade hon inget närminne och kunde inte prata eller äta själv, eller ens hålla i något. I dag är hon helt återställd.

– Det har gått jättebra. Benet trasslade ända till i juni, men hon har hämtat sig riktigt bra. Hon är piggare än hon borde vara, säger Susanna.

Använd hjälm

I efterhand har Susanna funderat på att Alice aldrig använde hjälm den där dagen i pulkabacken för ett år sedan, och huruvida det påverkade skadorna.

– Det är klart att det hade blivit bättre om hon hade haft hjälm på sig, men hon hade fortfarande gjort sig illa, säger hon.

Nu vill Susanna uppmana andra föräldrar att se till så att barnen har hjälm på sig även i skidbacken, och inte bara när de cyklar, rider eller åker skridskor.

– Absolut. Barn tänker inte på att det är för deras egen skull. Det här kan hända vem som helst, säger Susanna.

Alice har i dag heller ingen rädsla för att åka pulka.

– Nejdå, hon har redan varit ute flera gånger i år, med hjälm, säger Susanna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.