Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ali våldtog 84-åringen - får nio års fängelse

Här tog sig 24-åringen in och hotade kvinnan med kniv innan han våldtog henne.
Han våldtog den skräckslagna 18-åringen Jenny Lémon på nyårsafton 2004.
Nu har Lamin Abdikarim Ali, 24, dömts för grov våldtäkt - mot en 84-årig kvinna. Efter de upprepade sexövergreppen stal han kvinnans smycken och hotade att döda henne.
- Vi hade bra teknisk bevisning, det hade stor betydelse för utgången, säger vice chefsåklagare Gun-Britt Ström.

FAKTA

Tidigt på morgonen den 18 november förra året tog sig Lamin Abdikarim Ali in till den 84-åriga kvinnans lägenhet och utsatte henne för omfattande sexövergrepp. Tack vare god teknisk bevisning kunde polisen binda mannen till brottsplatsen. Falu tingsrätt dömde honom till nio års fängelse för bland annat grov våldtäkt, rån och övergrepp i rättssak. Utdrag ur domen: "Det är Lamin Ali som är den person som målsäganden ser när hon stiger upp mitt i natten och att han då höll en kniv i handen. Det innebär alltså att det är Lamin Ali som är gärningsmannen."

Den 84-åriga kvinnan vittnade i tingsrätten men bad att få göra det med Lamin Abdikarim Ali i ett annat rum. Kvinnan berättade om skräcktimmarna i november förra året då hon våldtogs. Falu tingsrätt dömde Lamin Abdikarim Ali till nio års fängelse.
Jenny Lémon. Foto: Foto: Christine Olsson
Den 84-åriga kvinnan vittnade i Falu tingsrätt, men bad att få göra det med Lamin Abdikarim Ali i ett annat rum.
Hon berättade om skräcktimmarna som började klockan 03.00 den 18 november förra året. Hon vaknade och såg att det lyste i lägenhetens kök. Först trodde hon att det var sonen som kommit för att hjälpa henne. I stället möttes hon av blicken från en okänd man - beväpnad med en stor kniv.
Han hade tagit sig in genom balkongdörren. Enligt polisens förhör stirrade han på henne och sa: "Tyst, annars dödar jag dig!"
Sedan gick han till angrepp och utsatte den 84-åriga kvinnan för omfattande sexövergrepp.

Fick nio års fängelse

Utöver kvinnans vittnesmål säkrade polisen bland annat 24-åringens DNA på en kniv i lägenheten och ett hårstrå i badrummet.
- Jag kommer inte att överklaga, säger åklagaren Gun-Britt Ström.
- Jag yrkade på att det skulle bli mellan åtta och tio års fängelse. Det blev nio.
Jenny Lémon från Kungsbacka var 18 år när hon utsattes för en våldtäkt på nyårsafton 2004. Det var samme man, som nu bytt namn, som begick övergreppet mot henne.
- Jag är inte förvånad att han döms igen. Det är en sjuk människa och jag trodde att han kunde göra det en gång till, säger hon.

"Skönt med straff"

Efter övergreppet 2004 fick han två års sluten ungdomsvård.
För den senaste våldtäkten fick han nio års fängelse.
- Jag vet inte vad som driver honom, men det är skönt att han fick ett rejält fängelsestraff och inte bara vård, säger Jenny Lémon.

Ali: Jag var berusad

Lamin Abdikarim Ali har sagt att han var så berusad att han inte minns händelsen i Falun och han har inte bestämt om han ska överklaga.
- Vi kommer inte att klaga i ansvarsdelen.
- Men om vi klagar så blir det i påföljdsdelen. Frågan är om nio år är en rimlig påföljd, säger hans advokat Per Borgblad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!