Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ali Jafari, 16, mördad på väg till skolan

Ali Jafari, 16, mördades på väg till skolan i Gävle. Foto: Privat
Foto: Gustav Sveidqvist
På platsen där Ali hittades har flera uttryckt sin sorg med ljus, lappar och gosedjur. Foto: Magnus Hellberg

För drygt två år sedan kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

I går mördades Ali Jafari, 16 – på sin väg till skolan i Gävle.

– Han hade sina drömmar som vilken pojke som helst, berättar familjehemspappan Hasan Tercan.

En 17-årig pojke har anhållits som misstänkt.

Det var en förbipasserande kvinna som hittade pojken liggande vid en cykelväg i bostadsområdet Sätra i Gävle under torsdagsmorgonen. Det fanns spår av blod platsen och polisen spärrade omgående av flera olika områden.

De sökte med hundpatruller och helikopter

Men utan resultat.

Redan i inledningsskedet misstänkte polisen att pojken blivit mördad och en 17-årig pojke anhölls i sin frånvaro som misstänkt. Under torsdagseftermiddagen greps han av polis.

– Han kom själv in till polisen och anmälde sig, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

I går mördades Ali Jafari, 16 – på sin väg till skolan i Gävle. Foto: Privat

Kammaråklagare Therese Stensson, som leder mordutredningen, säger:

– Vi är tidigt i utredningen. Hittills har det bara hållits ett förhör, ett så kallat 24/8-förhör, där han hade sin advokat med sig.

Har misstankarna stärkts efter förhöret?

– Utredningsläget ser så bra ut det kan.

Identifierades under torsdagseftermiddagen

Kände de här två pojkarna varandra?

– Jag kan inte kommentera det i nuläget tyvärr.

Han är anhållen på sannolika skäl. Vad gör att ni väljer just den starkare misstankegraden?

– Jag tycker att det finns så pass mycket som talar för att det är sannolika skäl. Jag kan inte gå in på varför egentligen, säger Therese Stensson.

Finns det fynd som pekar på det?

– Kan jag inte kommentera.

 

Här gjorde polisen husrannsakan. Foto: Gustav Sveidqvist

LÄS MER: Pojken hittades död vid cykelvägen

 

Den döde pojken identifierades under torsdagseftermiddagen som 16-årige Ali Jafari, elev på Stora Sätraskolan i Gävle. Han kom, enligt familjehemspappan Hasan Tercan, som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan för drygt två år sedan. Han bodde inledningsvis i Stockholm, men fick sedan en permanent familjehemsplacering i Gävle.

Familjehemspappan: "Han var mycket duktig i skolan"

– Han gick i Sätraskolan och han var mycket duktig i skolan. Han ville utvecklas hela tiden och hade stora drömmar om att bli musiker. Han hade sina drömmar, som vilken pojke som helst. Han spelade gitarr och sjöng.

Under fredagen informerades elever och lärare på Stora Sätraskolan om det som skett. Det hölls även minnesstund i Mariakyrkan, dit människor, både unga och gamla, kom för att tända ljus och hedra 16-åringens minne.

Stora Sätraskolan, där Ali gick. Foto: Gustav Svedquist

Många var ledsna och grät öppet.

Nu vill Hasan Tercan att Expressen publicerar Alis namn och bild – ett sätt att hedra pojkens minne.

– Han var mycket älskad, det såg man, säger familjehemspappan som själv besökte Mariakyrkan under fredagen.

Det är ännu ett mysterium för de anhöriga varför Ali Jafari attackerades på vägen till skolan.

Under torsdagen skulle han ha börjat första lektionen mellan 8.15 och 8.30 – men han dök aldrig upp. När Hasan Tercan samma morgon loggade in på Facebook fick han se en artikel på lokala Gefle Dagblad om att det hade skett ett mord i Sätra.

Han blev orolig.

– Någonting kändes konstigt i mig, det var en läskig känsla. Jag pratade med min fru och vi ringde till skolan. Då fick jag höra av hans lärare att han hade missat två lektioner.

<strong>Mohamed Ahmed, 23, Sätra, student: </strong>"Det är självklart känslosamt, det är vårt område och vi bor här. Det borde inte hända. Men förhoppningsvis gör polisen nåt åt saken, utreder det hela." Foto: Gustav Sveidquist
<strong>Petra Åberg, 47, Sätra, redovisningskonsulent:</strong> "Jag tog emot det med förskräckelse. Att de är så unga, både offret och förövaren. Det kryper ju närmre och närmre och ner i åldrarna. Våldet, det är hemskt, polisen måste få mer resurser." Foto: Gustav Sveidquist
<strong>Max Minui, 52, interiördesigner, Gävle:</strong> "Man blir besviken och ledsen. Jag har själv barn, som är mycket ute, då blir man orolig och rädd." Foto: Magnus Hellberg
<strong>Robert Vestlund, 31, klottersanerare, Gävle: </strong>"Det är hemskt i och med att vi bor och barn i området. Det blir obehagligt att ha dem ute när man inte vet vad det rör sig för folk ute. Sedan tänker man på pojken, som råkade ut för det här. Det är mycket tankar." Foto: Magnus Hellberg
<strong>Elisabeth Brickman, 64, sjuksköterska, Gävle: </strong>"Det känns obehagligt, mycket obehagligt naturligtvis, när det kommer så nära. Det rör upp känslor och det känns fruktansvärt sorgligt att det drabbar en sådan ung människa." Foto: Magnus Hellberg

 

LÄS MER: Sorg i Gävle efter mordet på 16-årige Ali Jafari

 

"Det finns inga ord för det som har hänt"

Hasan Tercan blev orolig och begav sig omgående till det område där sonen brukade gå till skolan.

– På vägen träffade vi en polis som vi pratade med. Vi berättade att vi sökte efter vår pojke. Jag ringde också på hans mobil, men fick inget svar. Jag ringde skolan på nytt – och då fick jag veta att han inte hade varit där. Så vi lämnade ett signalement till polisen. Sedan väntade vi hela dagen utan att få veta något.

På kvällen kom polisen hem till familjen. De hade tagit bilder på tillhörigheter som hittats efter mordet – och som familjen fick identifiera. De fick också det ofattbara beskedet: Det var Ali som hittats död.

– Det går inte att beskriva, det finns inga ord för det som har hänt, säger Hasan Tercan.

Ett ljus har tänts vid platsen där Ali hittades död. Foto: Gustav Sveidqvist

Angelo Bruni var formellt vårdnadshavare för Ali Jafari som "god man". Han bistod även pojken i asylprocessen. Han berättar att 16-åringen hade permanent uppehållstillstånd.

Själv har han bara goda ord att säga om 16-åringen:

– Han var väldigt duktig i skolan. Jag var med på alla hans utvecklingssamtal och det finns bara gott att säga om honom. Han var en mjuk person, han bråkade aldrig, han var väldigt omtyckt.

Expressen har förgäves sökt 17-åringens försvarare, advokat Agneta Tedeborg Hillbom, för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!