Ali i puckelpisten

Publicerad
Uppdaterad
GYTTORP. Det här är sannsagan om Ali och de tre kamelerna.
Han vägrade ge upp sitt gamla yrke kamelskötare när han kom som flykting från Somalia.
Specialkursen "yrkessvenska för kamelskötare" arrangerades.
Och nu har Ali jobb som kamelskötare på en gård utanför Gyttorp.
När Ali Abdullahi Hassan, 40, kom till Sverige frågade migrationsverket:
- Vad kan du?
- Sköta kameler. Vi hade 170 kameler, 4 000 får, 430 getter och 13 hästar hemma i Somalia, svarade han.
- Aj, aj - då måste du omskola dig. I Sverige finns inget jobb för en kamelskötare.
Och så skickades Ali på praktikplatser på Coop, han skottade snö från tak och monterade möbler på Jysk.

Åt upp allt

Ali började misströsta, men fick höra talas om Inger Haglund utanför Gyttorp i Närke. Hon hade kamelerna Anna, Kalle och deras son Karlsson.
- Vi skaffade kameler för att hålla landskapet öppet. Men jag hade ingen hand med dem, de var bångstyriga och dessutom åt de upp mina rosor - ja, allt som kom i deras väg. Därför sökte jag en kamelskötare, säger Inger.

Som gjorda för varandra

På arbetsförmedlingen trodde man knappt sina öron. Här hade de en kamelskötare och en desperat kamelägare, och de behövde varandra.
Men så var det språket.
Eva Noble, lärare på utbildningsföretaget Eductus, säger:
- Jag fick i uppdrag av arbetsförmedlingen att specialskrädda kursen "yrkessvenska för kamelskötare" så att Ali skulle kunna prata med både kamelerna och Inger. Jag visste inget om kamelsvenska, men har googlat fram ett hundratal ord och fraser som passar. Och Ali är så duktig.
Inger Haglund säger:
- Ali är fantastisk, det syns att han är proffs. Nu är Anna, Kalle och Karlsson hur fogliga som helst och har blivit lydiga så vi kan rida på dem.

Arabisk sång

- Jo, säger Ali, vi har kommit varandra väldigt nära. Kamelerna är väldigt snälla. Visste du förresten att det bara var två djur som Gud nämnde i Koranen - hästar och kameler. Jag har verkligen hamnat i paradiset.
Och så sjunger han några sånger för kamelerna. Man gör så på riktigt. Han sjunger på arabiska. Vi översätter:
"Jag blir aldrig trött på att jobba med dig så länge du ger oss mjölk..."
I april börjar Ali Abdullahi Hassan sjunga kamelsånger på svenska. Då avlägger han examen i "yrkessvenska för kamelskötare".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag