Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ali, 39, och familjen utvisades – på grund av sjukförsäkringen

Ali med familjen. "Vi vet inte vad som händer näst, vi reser till Turkiet och vi vet inte vet var vi ska bo", säger han om utvisningen. Foto: Privat
Ali Omumi arbetade som ingenjör i Sverige i tre år, men utvisades med sin familj efter att hans arbetsgivare inte kunnat teckna en sjukförsäkring för honom. Foto: Privat

Ali Omumi, 39, och hans familj har utvisats från Sverige.

Efter sig lämnade de vänner, arbete, lägenhet och bil. 

Allt på grund av en försäkringsmiss. 

– Så här borde inte ett land behandla arbetare och sina skattebetalare, säger Ali Omumi.

Det är bara timmar kvar tills planet lyfter mot Turkiet när Expressen når Ali Omumi på torsdagen. För honom och hans familj är den långa kampen om att få stanna i Sverige över. I dag ska de utvisas. 

– En del av mig är lättad, efter ett år av väntan får vi lämna Sverige, säger Ali Omumi. 

Han förklarar att väntan på beskedet har varit tuff och att de medan ärendet behandlades inte fick lämna landet.

– Men jag är också oroad. Vi vet inte vad som händer näst, vi reser till Turkiet och vi vet inte vet var vi ska bo och när vi kan komma till Europa.

Saknade sjukförsäkring

Han hade bott och arbetat i Sverige i tre år tillsammans med sin fru och dotter när de fick det beskedet. Hans ansökan om ett förlängt arbets- och uppehållstillstånd avslogs. 

Migrationsverkets motivering är att en tidigare arbetsgivare inte har försett Ali Omumi med obligatorisk sjukförsäkring under hans första anställning i Sverige. I en intervju med Expressen från maj i år förklarade han att det berodde på att han ännu inte hade hunnit få sitt personnummer. 

– Jag och min arbetsgivare ringde alla försäkringsbolag i Sverige, som vägrade skriva upp sjukförsäkring i efterhand. Det var nästan ett år innan Migrationsverket noterade försäkringen som saknades, sa han då.

Ali Omumi överklagade till Migrationsdomstolen men fick avslag även där. 

"Som man vore kriminell"

Han är tacksam för allt stöd han och hans familj har fått. Företaget ABB, där han arbetar som ingenjör, har meddelat att de vill att han ska arbeta hos dem också i framtiden.  

– Nu ska vi ha en semester, men jag vill verkligen tillbaka till ABB. 

Ali Omumi beskriver de senaste dagarna som hektiska. Tiden har knappt räckt till för att packa och magasinera familjens tillhörigheter.

– När de tar sitt beslut slänger de ut en som om man vore kriminell. De bryr sig inte om hur många år man har bott och arbetet här. Vi har en lägenhet i Stockholm, vi har en bil, vi har mycket saker. 

Var familjen kommer att bosätta sig får framtiden utvisa, men kampen mot de svenska migrationslagarna som ledde till familjens utvisning är långt i från över.

"Man kan inte strunta i andra" 

– Jag kommer att fortsätta att kämpa. Inte på grund av oss eftersom vi lämnar landet nu. Men om vi kan fixa det här kommer andra inte att behöva lida för byråkratiskt nonsens. Så här borde inte ett land behandla arbetare och sina skattebetalare. 

Liberalernas riksdagsledamot Mats Persson har tidigare engagerat sig i fallet och Ali Omumi berättar att han så sent som i går talade med Centerpartiets riksdagsledamot Johanna Jönsson. 

– Det lustiga är att det enda politiska partiet som till en början ville ge sitt stöd var Sverigedemokraterna. De tyckte jag var en sådan invandrare som de vill ha. De ville intervjua mig men jag avböjde. Jag kom till Sverige för att komma  ifrån sådant nationalistiskt nonsens och jag tycker inte att Sverige borde behandla människor på basen av deras pengar, arbete, utbildning eller kompetens. 

Hoppet lever kvar

Det är med dubbla känslor som Ali Omumi ser tillbaka på sin tid i Sverige. Han är besviken på hur det hela slutade men har samtidigt många nära band till Sverige.

– Vi tycker fortfarande om Sverige och hur människor ger sitt stöd till oss. Det finns mycket här som är bra och att vara stolt över. Vi har inte givit upp hoppet om att komma tillbaka till Sverige, men det är inte vårt enda alternativ.

"Helhetsbedömning" 

Fredrik Löndahl är chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö – där Migrationsdomstolen fattade beslutet om avslag. Expressen nådde honom i maj i samband med en tidigare intervju med Ali Omumi och han förklarade då hur bedömningar av den här typen görs generellt. 

”Det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren, vilket innebär att inte varje fel/brist utgör grund för att avslå en förlängningsansökan”, skrev Löndahl i ett mejl till Expressen.

Helhetsbedömningen ska innebära att anställningsvillkoren inte har varit sämre än kollektivavtal för att skydda arbetstagaren, förklarade han.

Expressen har sökt Migrationsverket som inte vill kommentera reglerna kopplade till ett enskilt ärende.