Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ali, 38, och familjen utvisas – saknade sjukförsäkring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu utvisas Ali och hans familj till Iran – efter arbetsgivarens miss.
Foto: Privat
– Jag och min familj har fyra veckor på oss att lämna landet, säger han.
Foto: Privat

Ali Omumi, 38, och hans familj har fyra veckor på sig att lämna landet.

Eftersom Ali saknade personnummer när han precis kom till Sverige dröjde det tre veckor innan arbetsgivaren kunde teckna försäkringar för honom.

Nu utvisas han på grund av missen.

– Mest av allt blev jag chockad, säger Ali.

Dottern Hannah är fyra år gammal. Hon har vuxit upp i Sverige och behärskar det svenska språket bättre än persiska.

Hon förstår inte varför hennes föräldrar, Ali Omumi, 38, och Negar Niknam, 37, inte längre är lika glada som när familjen flyttade hit från Iran, berättar Ali.

– Jag och min familj har fyra veckor på oss att lämna landet, säger han.

I Sverige har Ali Omumi arbetat som affärsutvecklare, utbildat sig, betalat skatt och köpt bostad. Han har haft flera jobb inom sin bransch och har bott i Malmö, Stockholm – och nu i Ludvika.

Ali har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv.
Foto: Privat

När Ali efter tre år i Sverige för första gången ansökte om förlängt arbets- och uppehållstillstånd hos Migrationsverket förväntade han sig ett positivt besked.

I stället kom ett negativt.

– Jag drömde om och planerade min framtid. Jag blev arg och besviken, men mest av allt blev jag chockad, säger han.

”Ringde alla försäkringsbolag i Sverige”

Ali behärskar svenska väl, men ville inte tro orden som står skrivna i brevet.

”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan”.

Han överklagade beslutet till Migrationsdomstolen – som nu går i Migrationsverkets linje och utvisar Ali Omumi och hans fru till Iran.

Negar, dottern Hannah och Ali.
Foto: Privat

Efter en granskning av Alis tidigare anställningar förklarar Migrationsverket att anledningen till utvisningen beror på att tidigare arbetsgivare inte har försett Ali med obligatorisk försäkring.

Trygghets- och livförsäkring saknades under de första tre veckorna på hans första arbetsplats. Sjukförsäkring saknades under hela anställningsperioden på samma arbetsplats.

– Det berodde på att jag inte hade fått mitt personnummer ännu, säger Ali och fortsätter:

– Jag och min arbetsgivare ringde alla försäkringsbolag i Sverige, som vägrade skriva upp sjukförsäkring i efterhand. Det var nästan ett år innan Migrationsverket noterade försäkringen som saknades.

Kritiserar beslutet i inlägg på Facebook

Eftersom Ali Omumis fru beviljades uppehållstillstånd som anhörig utvisas också hon.

– I det här fallet är det inte jag som har gjort misstaget, säger Ali.

I samband med beskedet från Migrationsdomstolen skrev han ett inlägg på Facebook som har fått tusentals att reagera.

Ali är orolig för hur dottern ska påverkas av att flytta mellan olika länder och städer på kort tid.
Foto: Privat

Ali beskriver beslutet som omänskligt och orättvist:

”Hur kan detta misstag som jag är oskyldig till få mig att bli utslängd ur samhället som en skurk som begått något så avskyvärt att jag inte längre får beträda svensk mark.”

– Någon annan gjorde misstaget och jag får lida för det. Jag har betalat skatt i tre år och nu får jag ingenting tillbaka, säger han.

”Har fått chansen att bo i ett fritt land”

Uppmärksamheten kring Ali Omumis fall har nått hela vägen till riksdagen. Liberalernas riksdagsledamot Mats Persson planerar nu att lämna in en formell parlamentarisk fråga till migrationsminister Heléne Fritzon.

– Jag blir verkligen upprörd när vi kastar ut människor som jobbar och bidrar till vårt land. När det är uppenbart att människor velat uppträda korrekt borde de inte straffas, säger han till sajten The Local.

Stödet från främlingar och vänner värmer Ali Omumis hjärta, men tanken om en ljus framtid i Sverige har fördunklats.

– Jag är väldigt rörd och imponerad av svenskars vänlighet och medmänsklighet. Vi kommer aldrig att glömma det, säger han.

– Jag är innerligt glad att vi har fått chansen att bo i ett fritt land. Din röst blir inte förtryckt och alla kan höra dig, det är fantastiskt. Oavsett vad som händer med oss hoppas jag att vårt fall kan hjälpa andra invandrare i framtiden.

Migrationsdomstolen: ”Inte varit i nivå med kollektivavtal”

Migrationsdomstolen var enig i beslutet att utvisa Ali Omumi och hans familj.

Det framgår av yrkandet i beslutet att Ali menar att misstaget var ”rent administrativt”. Det understryks också att familjen har rotat sig väl i det svenska samhället.

Migrationsdomstolen anser vid en helhetsbedömning att ”anställningsvillkoren inte har varit i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen” eftersom Ali inte omfattades av de obligatoriska försäkringarna under en del av sin tillståndstid.

Foto: MIGRATIONSVERKET

Fredrik Löndahl är chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö – där Migrationsdomstolen fattade beslut i Alis fall. Han kan inte svara på frågor om det enskilda fallet men kommenterar liknande avgöranden i generella termer.

”Det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren, vilket innebär att inte varje fel/brist utgör grund för att avslå en förlängningsansökan”, skriver Löndahl i ett mejl till Expressen.

Helhetsbedömningen ska innebära att anställningsvillkoren inte har varit sämre än kollektivavtal för att skydda arbetstagaren, förklarar han.

”Av viss betydelse är också om det kan ses som ett administrativt misstag som rättats till.”

Expressen söker också Migrationsverket för kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.