Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Algerna dödade hunden Alice

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Både människor och djur riskerar dödliga förgiftningar av årets algblomning.

Jenny Skoglund miste sin blandrashund Alice, 2.

 Det är inte säkert att det syns på vattnet att det är farligt, säger hon.

Längs stora delar av ostkusten är algblomningen i full gång. Havet mellan Gotland och fastlandet är täckt av gulgrön sörja.  Det är mycket värre än vanligt, och det har kommit i gång tidigare, säger Jan Johansson, regioninspektör vid kustbevakningen på Gotland. Jeanette och Gian-Claudio Marinoni har köpt en pool  för att barnen Max, 5, Amanda, 10, och Alexander, 12, ska få bada.

Kan slå ut levern

 Nu är de på campingsemester utanför Västervik och följer noga rapporterna om algblomningen.  Det är så trist när badvattnet är förgiftat av alger, som dessutom kan vara svåra att se. Vi är väldigt försiktiga så att barnen inte blir sjuka, säger Gian-Claudio. I algerna bildas nervgift samt gift som kan slå ut levern hos både djur och människor.  Det inte alla förstår är att man inte behöver bada eller dricka vattnet för att exponeras för giftet, säger Gertrud Cronberg, docent vid Lunds universitet. Giftet sprids även i luften.  Det kan vara mycket farligt att andas in, säger Cronberg. Vanliga symptom är muskelkramper, kräkningar och kraftigt illamående. För små barn och husdjur kan giftet vara dödligt.

Alice förgiftades

 Blandrashunden Alice, 2, drack av vatten i Vänern förgiftat av alger. Två timmar senare var hon död.  Det går så ruskigt fort, de förklarade för mig att giftet slog ut levern helt och hållet, säger Alice ägare Jenny Skoglund. Det var i slutet av förra sommaren som Alice dog. Nu vill Jenny Skoglund varna andra för algerna.  Det gäller att kolla så att vattnet är strömt och att det inte luktar konstigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.