Algblomning i Stockholms skärgård

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Algblomningen har börjat i Yxlan/Furusund, Norrtälje.
Foto: Informationscentralen för Egentliga Össtersjöntersjön
I Stockholms skärgård är algblomningen redan i gång. Bild från Yxlan/Furusund, Norrtälje.
Foto: Informationscentralen för Egentliga Össtersjöntersjön

Algblomningen har börjat ta fart och det varma, stilla vädret gör att det väntas bli ännu värre de närmsta dagarna.

– Det är redan algblomning i hela Stockholms skärgård, säger Helena Forslund, marinbiolog.

De närmsta dagarna väntas bli varma och stilla, vilket är perfekta förutsättningar för alger att växa till. Algblomningen har redan börjat i Stockholms skärgård och i sydöstra Östersjön.

– Det lär sprida sig till större delen av Östersjön, vi har redan sett lite tendenser norr om Gotland. Men för att det ska komma in till stränderna krävs det även en viss vind, säger Örjan Bäck, oceanograf hos SMHI.

Men i Stockholms skärgård i blomningen redan i full gång. Helena Forslund som är marinbiolog på informationscentralen för Egentliga Östersjön har fått in bilder på algblomningar i bland annat Furusund i Norrtälje, i Tyresö och Granöfjärden.

En dominerande form av alger som finns i Östersjön under sommaren är cyanobakterier. De växer till sig med hjälp av fosfat, som finns i vattnet, och kväve. Det är en särskilt typ av alger som, till skillnad från andra växtplankton, kan ta kväve från luften när kvävet i havet börjar ta slut.

En anledning till att det blir så stora algblomningar är utsläppen från bland annat jordbruk, som har skett under en lång tid i Östersjön.

Ann-Turi Skjevik är växtplanktonexpert hos SMHI och tror dock inte att en minskning av utsläppen skulle göra algsituationen bättre.

– Jag tror inte att det kan bli så mycket värre. Det finns en sådan buffert av fosfat som kommit av våra utsläpp och jordbruk, som ligger bundet i sedement. Även om det inte skulle tillföras mer så räcker den bufferten väldigt långt, säger hon.

FAKTA

Så undviker du algförgiftning

*Bada inte om du inte ser dina fötter i knähögt vatten.

*Var extra försiktig med husdjur och barn, som kan få i sig vattnet.

*Om du ändå har badat i algblomning så se till att tvätta dig ordentligt.

*Använd inte vattnet för matlagning - de eventuella gifterna försvinner inte av höga temperaturer.

Källa: Helena Forslund, marinbiolog på informationscentralen för Egentliga Östersjön

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.