Älgarnas fisar och skitar ner miljön

Publicerad
Uppdaterad
Skogens konung fiser och rapar ner miljön.
Årets älgjakt kommer att minska det farliga utsläppet med 172 200 ton.
Den miljöfarliga gasen skapas i älgen- och kossans mage, när de tuggar sin mat. Ut kommer den i form av en prutt eller en smackande rap.
På ett år släpper en älg ut så mycket som 2 100 kilo koldioxid. Det är lika mycket som en personbil som körts 1300 mil.

Jakten minskar skadan

Den årliga älgjakten minskar miljöskadans omfattning. Jakten börjar i norra Sverige under september månad – resten av landet får vänta till andra måndagen i oktober.
– Förra året sköt vi 82 000 älgar. Det kommer nog att bli lika många i år, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsult på Svenska Jägareförbundet.

Skjutit för många

Om siffrorna stämmer kommer årets älgjakt att bespara miljön 172 200 ton koldioxid.
Antalet älgar i Sverige har minskat de senaste åren. Det beror främst på att jägare och markägare har skjutit för många. Det är främst idisslande nötkreatur, med flera magar, som är de största miljöbovarna.
Kyckling och grisar som är enkelmagade ger inte alls ifrån sig lika mycket koldioxidutsläpp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag