Älg hoppade mot sin död från altan: ”Var hemskt”

Åsa Tåhlin och grannarna i centrala Linköping fick i lördags väldigt oväntat besök. En förvirrad älg brakade in på en altan, för att sedan hoppa och störta flera meter mot marken – och sin död, något som Östgöta Correspondenten var först att rapportera om.

– De är så fina, ett så majestätiskt djur. Det var jättesorgligt, säger Åsa Tåhlin.

Vid åtta-tiden i lördagskväll satt Mikaela Nord, 24, hemma i lägenheten i centrala Linköping med sin sambo när hon hörde något utifrån. 

– Jag och min sambo satt i vardagsrummet som är precis vid uteplatsen. Hunden flög upp och då såg vi att det var en älg på uteplatsen, säger hon. 

– Den var flög in i världens fart här och skulle hoppa ut på andra sidan altanen. Den hoppade på vår loungesoffa. Första sekunden fattade vi inte vad tusan det var, sen sa min sambo ”vad fan, det är ju en älg”.

Älgen föll mot marken och avled en stund senare.
Foto: Jonathan Posluk

Älgen blev allt mer stressad

Paret sprang ut och såg älgen, som troligtvis var en fjolårskalv, fortsätta springa längs med huset. Sedan tog det stopp för älgen. Bara en spiraltrappa leder ner till gatan nedanför. 

Mikaelas sambo ringer polisen. Samtidigt ser Mikaela hur älgen blir allt mer stressad och springer runt, runt.

Åsa Tåhlin hörde ett väldigt liv från sin lägenhet och öppnade den franska balkongen och tittade ut. 

– Där springer älgen omkring. Han visste inte var han skulle ta vägen. Efter någon minut såg jag att ”nej, den tänker hoppa”. 

Här brakade älgen in.
Foto: Privat
Åsa Tåhlin såg älgens dödshopp från sin franska balkong i Linköping.
Foto: PRIVAT

”Fjolårskalvarna stöts bort”

Åsa Tåhlin skrek rätt ut när hon såg älgen ta språnget. Fallet är mellan sju och åtta meter. 

– Den drösade i asfalten där nere. Som tur var kom det ingen som gick där då. Det var ju tur i oturen. Det var hemskt. 

Älgen blev liggandes och Mikaela Nords sambo sprang ner till den. 

– Polisen kom ganska precis när han slog i backen. Min sambo sprang ner och då rörde han lite på sig och andades lite. Men precis när polisen kom så tog han sista andetag. Det var jättehemskt, säger Mikaela. 

”Jag var helt jätteskärrad”

För Åsa blev det också en hemsk upplevelse. 

– Jag var helt jätteskärrad och satt och skakade. Jag hade svårt att sova på natten. Man blir mer berörd än vad man tror. Det är hjälplösheten, att man inte kan hjälpa till. De är så fina, ett så majestätiskt djur. Det var jättesorgligt. 

Enligt polisen var det en älg som förvirrat sig in i tätorten. 

– Det är vanligt förekommande den här tiden på året i och med att fjolårskalvarna stöts bort. Då blir de lite tokiga, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisregion öst.  

– Den dog innan jägaren hann fram. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.