Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alfons Åberg till salu

Pappa och Alfons.Foto: Gunilla Bergström

Nu säljer förlaget Rabén & Sjögren ut Alfons Åberg - till designmakare och reklamfilm.

Företaget ska bilda ett nytt affärsområde som ska sälja licenser till flera populära barnboksfigurer.

Utländska karaktärer svämmar över marknaden med olika produkter. Vår tanke är att göra de svenska barnbokskaraktärerna än mer kända, säger Ann Sköld Nilsson, som är vd på Rabén & Sjögren till Resumé.

Enligt tidningen Resumé har arbetet med det nya affärskonceptet skett i tysthet, bland annat genom samtal med författare och tecknare.

De första barnboksfigurerna som ska säljas är Alfons Åberg, Mamma Mu och Kråkan, Ludde, samt ett flertal andra illustrationer.

Enligt Ann Sköld Nilsson, vd på Rabén & Sjögren, har idén växt fram efter en lång tids fundering, och man har tidigare jobbat med ett liknande koncept.

– Nu tar vi nästa steg och låter andra få chansen att licensiera sig för produkter kopplade till karaktärerna, säger hon till Resumé.

Inget Alfons-godis

Men de som är rädda för att se sina barndomsidoler utnyttjas på godispåsar kan vara lugna, enligt Ann Sköld Nilsson.

– Vi tänker inte erbjuda massa godis, utan det sker här i nära samarbete med författarna och tecknarna och måste passa karaktären och dess egenskaper. Så vi kommer att vara ytterst noggranna i valet av våra samarbetspartners, säger hon till Resumé.

Tanken är också att i framtiden erbjuda reklambranschen att licensiera sig, men man har ännu inte fört diskussioner med några reklambyråer.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.