Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ålfiskarens ilska efter PM Nilssons tjuvfiske

Per Bolund om PM Nilssons ålfiske: ”Väldigt allvarligt”
”Hånsa” vill inte tillåta fritidsfiske.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
I skånska Yngsjö driver han ålagille.
Ulf Kristerssons statsekreterare PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Yrkesfiskaren Hans ”Hånsa” Olofsson har ägnat sitt liv åt ålen. 

 Nu reagerar han starkt på statssekreteraren PM Nilssons tjuvfiske. 

– Det är så helvetes massa förordningar och lagar så jag tycker inte att en statssekreterare ska klydda till det, säger han.

Hans ”Hånsa” Olofsson, 71, är tredje generationens ålfiskare i skånska Yngsjö och är en av få yrkesfiskare i Sverige som har särskilt tillstånd för att fiska ål.

Ålfisket är sedan många år strikt reglerat för att rädda beståndet. För ”Hånsa” innebär det att han måste följa mängder av bestämmelser och förbud.

– Det är ett jädra trassel. Vi får ringa myndigheten två timmar innan vi kommer i land med fångsten och de kontrollerar så många gånger när vi kommer in. Det är mycket strikt, säger ”Hånsa”.

Därför blir han extra upprörd när han läser om PM Nilsson, statsministerns statssekreterare, som nu erkänt tjuvfiske av ål. PM Nilsson upptäcktes av kontrollanter under 2021. Han nekade först till att det var hans ryssjor, för att sedan erkänna.

”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och Vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”, skrev PM Nilsson själv på sin Facebook. 

– Det är i varje fall väldigt märkligt att en kille som blir statssekreterare har detta med sig. Det är allvarligt. 

Ålbeståndet kan inte utökas genom odling

Tillgången på ålyngel har minskat med 90-95 procent under de senaste 15 åren och ligger på en kritisk nivå. Ålbeståndet är bedömt som akut hotad. 


Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i havet. Yrkesfiskare får ansöka om ett särskilt ålfisketillstånd. 


Eftersom ålen inte leker i fångenskap, går det inte att utöka det totala ålbeståndet genom odling. 


Ålen föds och dör i Sargassohavet. De vandrar och transporteras av strömmar till Europa. När ålen vuxit upp till blankål vandrar den tillbaka till Sargassohavet där den dör efter lek.


Källa: Havs och vattenmyndigheten

Traditionen går tillbaka till medeltiden och sedan 30-40 år tillbaka i tiden har det varit populärt att hålla ålagille här.

”Kan inte bagatellisera” 

I Hanöbukten är ålkulturen stark, säger ”Hånsa”. 

 – Vi är väldigt stolta över kulturen och vill värna den. 

Men ”Hånsa” vill inte tillåta fritidsfiske av ål. Han påpekar att förbudet har hjälpt beståndet att växa. 

– Man hade stora problem med fritidsfiske på 80- och 90-talet när det fiskades vilt vid kusten. Noll koll från myndigheterna. Det blev stora problem för den uppväxande ålen. 

I Sverige får yrkesfiskare bara ta upp ål 90 dagar om året. Sedan 2008 beviljas inte heller några nya tillstånd för att fiska ål. 

Vi söker PM Nilsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.