Hans ”Hånsa” Olofsson, 71, är tredje generationens ålfiskare i skånska Yngsjö och är en av få yrkesfiskare i Sverige som har särskilt tillstånd för att fiska ål.
Ålfisket är sedan många år strikt reglerat för att rädda beståndet. För ”Hånsa” innebär det att han måste följa mängder av bestämmelser och förbud.
– Det är ett jädra trassel. Vi får ringa myndigheten två timmar innan vi kommer i land med fångsten och de kontrollerar så många gånger när vi kommer in. Det är mycket strikt, säger ”Hånsa”.
Därför blir han extra upprörd när han läser om PM Nilsson, statsministerns statssekreterare, som nu erkänt tjuvfiske av ål. PM Nilsson upptäcktes av kontrollanter under 2021. Han nekade först till att det var hans ryssjor, för att sedan erkänna.
”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och Vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”, skrev PM Nilsson själv på sin Facebook.
– Det är i varje fall väldigt märkligt att en kille som blir statssekreterare har detta med sig. Det är allvarligt.
Ålbeståndet kan inte utökas genom odling
Tillgången på ålyngel har minskat med 90-95 procent under de senaste 15 åren och ligger på en kritisk nivå. Ålbeståndet är bedömt som akut hotad.
Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i havet. Yrkesfiskare får ansöka om ett särskilt ålfisketillstånd.
Eftersom ålen inte leker i fångenskap, går det inte att utöka det totala ålbeståndet genom odling.
Ålen föds och dör i Sargassohavet. De vandrar och transporteras av strömmar till Europa. När ålen vuxit upp till blankål vandrar den tillbaka till Sargassohavet där den dör efter lek.
Källa: Havs och vattenmyndigheten

”Kan inte bagatellisera”
I Hanöbukten är ålkulturen stark, säger ”Hånsa”.
– Vi är väldigt stolta över kulturen och vill värna den.
Men ”Hånsa” vill inte tillåta fritidsfiske av ål. Han påpekar att förbudet har hjälpt beståndet att växa.
– Man hade stora problem med fritidsfiske på 80- och 90-talet när det fiskades vilt vid kusten. Noll koll från myndigheterna. Det blev stora problem för den uppväxande ålen.
I Sverige får yrkesfiskare bara ta upp ål 90 dagar om året. Sedan 2008 beviljas inte heller några nya tillstånd för att fiska ål.
Vi söker PM Nilsson.