Alf Svenssons skarpa kritik mot utspelet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alf Svensson.
Foto: Maja Suslin / Scanpix

Göran Hägglund kommer ut som EU-kritiker - och försöker locka de EU-skeptiska högerväljarna att rösta på KD.

Men nu han får skarp kritik från flera tunga namn - bland annat den tidigare partiledaren Alf Svensson.

– När Göran Hägglund, som är så ung, säger att Sverige inte ska gå med i EMU inom överskådlig framtid blir jag lite bekymrad, säger Alf Svensson, numera EU-parlamentariker.

Göran Hägglund överraskade i går på KD:s kommundagar i Helsingborg med att komma ut som EU-kritiker.


Göran Hägglund.
Foto: Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

KD-ledaren tycker att EU håller på att få för mycket makt och varnade för en ökande överstatlighet och centralisering inom unionen.

– Ytterligare centralisering ses som svar på Europas problem. Jag måste erkänna att jag blir orolig, sade Göran Hägglund.

Hägglund, som röstade ja till euron, meddelade också att "ett svenskt deltagande i euron är bortom meningsfull diskussion för överskådlig framtid".

"Tydlig med oro"

Efter talet utvecklade han sitt resonemang.

– EU ska inte göra allt eller för mycket. Jag tror det är många människor som delar den synen, som vill se ett parti som är tydligt med att beskriva den oro vi känner för att EU tar över för mycket, säger Hägglund till Expressen.

Men han får mothugg. KD:s man i Bryssel, partiets EU-parlamentariker och tidigare partiledare Alf Svensson, håller inte med.

– Efter Eurokrisen och alla debatter om den blir det lätt att intresset för EU mojnar i Sverige. Man ska ha förståelse för om politiker vill utnyttja det, men partiledarna i Sverige bör i stället gå samman och visa EU-optimism. För utan ett starkt EU ter sig Europas framtid relativt dyster, säger han.

"Är beklagligt"

Även när det gäller Hägglunds nya syn på EMU är Svensson kritisk.

– När Göran Hägglund, som är så ung, säger att Sverige inte ska gå med i EMU inom överskådlig framtid blir jag lite bekymrad. Hade jag sagt det hade det varit mindre bekymmersamt. Jag vet inte vad han menar, men jag är tämligen säker på att resonemang om EMU kommer föras i Sverige under både hans och min livstid, säger Alf Svensson.

Anders Wijkman, EU-parlamentariker i tio år för KD, är skarpt kritisk till Hägglunds uttalanden.

– Eftersom Hägglund nästan aldrig talar om Europa, så är det ju väldigt trist att när han väl gör det, då är det med en kritisk udd. Det är beklagligt. Det behövs naturligtvis centralisering och närmare ekonomiskt samarbete om det här projektet ska kunna utvecklas. Det är alldeles uppenbart.

Hägglunds EU-kritik

• KD-ledaren är kritisk mot hur EU tar makten ifrån medlemsländerna på allt fler områden. Han menar att "maktcentralisterna", som han kallar dem, använder finanskrisen som en förevändning för att kunna skapa överstatlighet.

• Områden där han menar att makten håller på att förflyttas från medlemsstaterna till Bryssel är till exempel finanspolitiken och beskattning. Bakgrunden är bland annat att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett tal sagt att EU måste skapa en bankunion och en skatteunion.

• Hägglund stod på ja-sidan i EMU-omröstningen och röstade ja till att Sverige skulle införa Euro. Men nu svänger han i frågan och pratar om att "ett svenskt deltagande i euron är bortom meningsfull diskussion för överskådlig framtid".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.