Alf Svenssons kritik mot Busch Thors SD-möte

Alf Svensson, tidigare partiledare för KD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor, nuvarande partiledare för KD.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson, partiledare för SD.
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) träffades tidigare i veckan för ett privat möte om sjukvården.

Kritiken från politiska motståndare har inte låtit vänta på sig – och inte heller alla kristdemokrater är nöjda med situationen.

– Det är en självklarhet att man ska kunna samtala men man ska inte förhandla, säger tidigare KD-ledaren Alf Svensson, till DN. 

Det var på tisdagen, i riksdagshuset i Stockholm, som det omtalade mötet ägde rum. Ebba Busch Thor blev den första svenska partiledaren att sätta sig ner med SD-ledaren Jimmie Åkesson för diskussioner om politiska lösningar på samhällsproblem.

Busch Thor skrev själv om mötet på Facebook:

”Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabschef för att diskutera ett antal politiska frågor. Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framför allt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

Flera politiker har kritiserat Busch Thors beslut att träffa Åkesson, bland annat C-ledaren Annie Lööf som på Twitter kritiserat mötet.

Busch Thor har slagit tillbaka mot kritiken.

– Jag tycker väl att det är rimligt att två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sveriges högsta beslutande församling ska kunna äta lunch tillsammans och föra en diskussion, har hon tidigare sagt. 

”Inte ge syre åt främlingsfientlighet”

Men även inom KD råder delade meningar hur partiet ska ställa sig inför ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

I en intervju med Dagens Nyheter säger KD:s förra partiledare Alf Svensson att då han inte längre är en del av beslutsprocessen i partiet inte vill recensera och skapa debatt. Vad förre partitoppen känner inför ett samarbete med SD är han dock tydlig med.

– Det är en självklarhet att man ska kunna samtala men man ska inte förhandla. Gränsen där emellan får man ta till sitt eget samvete och den kan vara väldigt svårt. Men man måste absolut se till att man inte ger syre åt främlingsfientlighet eller åt den en människosyn som är grunden för vårt parti och för demokratin, säger Alf Svensson till DN.

Det är främst värderingar kring flyktingpolitiken som skiljer partierna mest, menar Svensson.

– Kristdemokraterna talar mycket om kristna värderingar och den viktigaste kristna värderingen som jag ser det och som kristdemokrater i Europa alltid sett det är att varje människa har ett okränkbart värde. Då kan man inte acceptera ståndpunkter som innebär att man hela tiden talar om vi och dem och sluta sig runt sin egen värld och inte bry sig om andra, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.