Alf Svenssons EU-krav: Släpp Dawit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alf Svensson försöker få in kravet på svenskens frisläppande i en ny EU-resolution.
Foto: Maja Suslin / Scanpix

STRASBOURG. Kampen för Dawit Isaak fortsätter i EU-parlamentet.

Nu försöker Alf Svensson få in kravet på svenskens frisläppande i en ny resolution om länderna på Afrikas horn.

- Det är mycket angeläget, säger den förre KD-ledaren.

Det är parlamentets utrikesutskott som just nu arbetar med att ta fram en resolution om den nuvarande situationen i Eritrea, Etiopien och Somalia. Anledningen är bland annat de stora problemen i området med att följa de mänskliga rättigheterna, terrorism och olika gränskonflikter.

Texten i resolutionen är framtagen av den brittiske, konservative parlamentsledamoten Charles Tannock. Men svenske EU-parlamentarikern Alf Svensson är skuggrapportör, vilket innebär att han tar in samtliga förslag till ändringar och tillägg.

Alf Svenssons mål är att få in en formulering om Dawit Isaak, och därmed sätta ytterligare press på den eritreanska diktaturen att fria den svenske journalisten som nu suttit fängslad i över elva år.

"Det är mycket angeläget"

- Det ligger på mig att stötta det Tannock skrivit, men också att komplettera - och en av kompletteringarna jag ska försöka få in är om Dawit Isaak, säger Alf Svensson.

Han fortsätter:

- Jag ska försöka få in att just han blir speciellt nämnd i den resolutionen. Det skulle uppfattas som att det är mycket angeläget.

Senast för ett år sedan antog EU en resolution om Eritrea och Dawit Isaak, där unionen var skarpt kritisk till att svensken sitter fängslad utan "vare sig åtal, rättegång eller domstolsförhandlingar".

Det här är ett mycket ovanligt tillvägagångssätt:

- Det är väldigt ovanligt, det gör man normalt inte. Man brukar skriva att det handlar om fångar, men just Dawit har man nämnt vid namn flera gånger. Jag tror därför att medvetenheten om Dawit Isaaks fall är tämligen hög i parlamentet, säger EU-parlamentariker Olle Schmidt, FP.

Ska debatteras i januari

Alf Svensson menar att en ny kritisk formulering i den kommande resolutionen är viktig:

- Det är en av de starkaste utrikesopinionsbildande krafter vi har, säger han.

Samtliga förslag på ändringar i utkastet till resolutionen ska vara inlämnade senast på tisdag.

Resolutionen kommer att debatteras i parlamentet i januari nästa år.

FAKTA

FÖRRA ÅRETS EU-RESOLUTION

Europaparlamentets resolution av 15 september 2011 om Eritrea , fallet Dawit Isaak:

1 Europaparlamentet noterar med stor oro den alltjämt undermåliga människorättssituationen i Eritrea, framför allt bristen på yttrandefrihet och den fortsatta förekomsten av politiska fångar, som frihetsberövats i strid med rättsstatens principer och Eritreas konstitution.

2 Europaparlamentet beklagar djupt att Dawit Isaak ännu inte har återfått sin frihet och att han tvingats sitta tio år som samvetsfånge. Parlamentet uttrycker oro för Dawit Isaaks liv under de notoriskt dåliga fängelseförhållandena i Eritrea, där han saknar tillgång till nödvändig sjuk- och hälsovård.

3 Europaparlamentet uppmanar de eritreanska myndigheterna att omedelbart frige Dawit Isaak och tidigare högt uppsatta tjänstemän i enlighet med den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.


FÖRSLAG TILL FORMULERING I NYA RESOLUTIONEN:

Parlamentet uppmanar till ett omedelbart frisläppande av politiska fångar, inklusive den fängslade ­ journalisten och svenske medborgaren Dawit Isaak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.