Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alf Svensson riskerar fängelse för sina solstolar

BILDBEVISET. Kommunens strandskyddsspioner har i smyg dokumenterat familjen Alf Svenssons solstolar samt leksaksskrinda på den egna tomten där allemansrätten råder. De uppmanas nu upphöra med detta samt inte klippa gräset. I annat fall riskerar de straffavgifter för kommunens utgifter för tillsyn av naturvård. I värsta fall två års fängelse enligt "miljöbalkens 29 kapitel 2:a paragrafen", skriver kommunen.
Foto: Lars Andersson
TRELLEBORG. Alf Svensson hotas med böter om han fortsätter sätta ut solstolar på sin egen tomt i Smygehamn. "Kan bli fängelse i upp till två år." - Det mest absurda jag upplevt under mina 44 år i politik och beslutsprocesser, säger han själv.

FAKTA

REGLER FÖR STRANDSKYDD


Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra överexploatering av stränderna och bevara allmänhetens tillgång till stränder och vatten. Ansvaret för strandskyddet har övergått från länsstyrelsen till kommunerna. En av reglerna inom strandskyddad zon lyder: Förbud att försämra tillgängligheten enligt allemansrätten eller väsentligt försämra livsvillkoren för växter och djur.

Exempel på detta är båthamnar, bryggor, parkeringsplatser och golfbanor. Det råder även förbud mot att fälla träd, gräva eller gödsla. Enligt miljönämnden i Trelleborg föreligger en tendens till "tomtifiering" av strandskyddade områden. "Folk sätter buskar, planterar och klipper gräs ändå ner till stranddynerna". Ofog som inventeringen i somras dokumenterade och som nu når fastighetsägarna. Även de som bara placerat några solstolar på stranden när barn och barnbarn kom på besök.

I somras inspekterade Trelleborgs kommun hur allemansrätten efterlevs av de strandnära fastighetsägarna. Tjänstemännen smög i buskarna, fotograferade, måttade och antecknade.
Alf och hans hustru Sonja med barn har sedan slutet av 60-talet en strandtomt i Smygehamn. Den åkte med i svepet.
- Jag fick ett brev av miljöförvaltningen i Trelleborg strax före jul. Den uppmanande mig att inför kommande växtsäsong sluta klippa gräset på den del av min egen tomt som är strandskyddat område. Och att upphöra med att placera trädgårdsmöbler där, säger Alf Svensson.
- De bifogade bildbevis och kartskiss.

Älskar allemansrätten

- Jag trodde inte det var sant. Jag älskar den svenska allemansrätten. Jag välkomnar alla mopedister, cyklister, ryttare, joggare och hundägare som passerar förbi på stranden på min tomt. Men att jag själv inte får sätta ut några solstolar där och bjuda mina barn och barnbarn på kaffe, saft och hembakade bullar, det är löjligt, ja lite skrämmande faktiskt.
Alf Svensson har reagerat mot den borgerligt styrda kommunen i en bitsk debattartikel i Trelleborgs Allehanda.

"Häpnadsväckande"

- I alla år vi bott här har allemansrätten fungerat alldeles utmärkt. Trelleborgs kommun ägnar sig åt ett häpnadsväckande fyrkantigt paragrafrytteri, säger han och ger ytterligare exempel på konsekvenser av miljöförvaltningens strand-skyddsrazzia:
- En granne har sedan 60 år haft en träbänk uppsatt på den allemansskyddade stigen på sin tomt. Ägarna sitter aldrig själva där, men det är en välkommen rastplats för de förbipasserande.
- Nu har han uppmanats att ta bort bänken, den inkräktar på strandskyddet.

Ger inte vika

Alf Svensson tänker inte ge vika från möjligheten att sätta en solstol på sin egen tomt.
- Det är positivt att kommunen värnar allemansrätten, hindrar och beivrar missbruk, men det måste ske med omdöme och förnuft. Annars tar jag hellre böter. Eller fängelsestraff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.