Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alf Svensson om splittringen i KD: ”Inte lämpad för offentliga debatter”

KD-ledaren utvecklar sin kritik mot Skolverket.
Alf Svensson och Ebba Busch Thor i Umeå.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Kristdemokraterna hösta beslutande organ samlas i Umeå i helgen är även den tidigare partiledaren Alf Svensson på plats. 

Till Expressen säger han att frågan om villkorad familjeåterförning, som ska avgöras i helgen, är en fråga man borde ha löst ”bakom” offentligheten. 

– Det här är en väldigt besvärlig fråga och är väl egentligen inte så lämpad för offentliga debatter, säger han. 

– Jag tror partiet klarar av det, svarar Ebba Busch Thor. 

Det är ett splittrat Kristdemokraterna som på fredagen drar i gång sitt riksting, partiets högst beslutande organ, i Umeå. Framförallt är det frågan om integration som splittrar partiet hela vägen upp till partistyrelsen – där nästan en tredjedel uppges göra revolt. 

Den laddade vändningen i frågan om familjeåterförening, som stöds av partiledaren Ebba Busch Thor, handlar om att villkora familjeåterförening på så sätt att den som tar hit sin familj även måste kunna försörja den själv. Bland kritikerna finns bland annat den vice partiledaren Jakob Forssmed, David Lega och Acko Ankarberg Johansson. 

– Jag har uppfattning att vi ska ha kvar nuvarande linje. Jag har reserverat mig inför partistyrelsens förslag, vi bör värna familjeåterförening och vi bör värna barns rätt till sina föräldrar, säger Jakob Forssmed till tidningen Dagen.  

Acko Ankarberg Johansson, som står bakom Jakob Forssmeds linje, ligger lågt på fredagen och säger att hon inte tänker göra några intervjuer i frågan. 

– Jag har inget att kommentera eller debattera. Det kommer jag göra i talarstolen. 

Lars Adaktusson är inte ens på plats i Umeå.  

Alf Svensson: ”En väldigt besvärlig fråga” 

När Expressen träffar Alf Svensson, som var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år, i Umeå vill han inte berätta hur han ställer sig i frågan. 

– Då tas jag som gisslan till någon av insikterna. Personligen skulle jag väl säga så här: Man ska söka kompromisser så långt det går. Det här är en väldigt besvärlig fråga och är väl egentligen inte så lämpad för offentliga debatter. Man ska lösa det bakom. 

Bilden är att partiet är ganska splittrat i frågan. Delar du den bilden? 

– Nej det tror jag inte. Jag tror inte det är så farligt med det. När det börjar blir det vissa låsningar och så hjälper journalisterna lite till. 

Vad tycker du om var KD befinner sig nu? 

– Ja, jag måste säga det att det såg ju väldigt illa ut under valrörelsen. Alla dödförklarade ju partiet. Det var väldigt tufft att klättra över den bergsknallen då. Men Ebba Busch Thor har med sin personlighet och energi gjort en formidabel, nästan helt unik, insats i svensk politik. 

Är din bild att hon fört partiet mer åt höger sedan du lämnade som partiledare? 

– Man kan säga så här: alla svenska politiska partier, från V ändå bort till M, har gått mer åt höger i jämförelse med hur de var när jag började på 60- och 70-talet. 

Vad tycker du om det då? 

– Ja, jag vet inte. Det är väl som det är. 

Ebba Busch Thor: ”Vi har pratat om det mycket internt”

När Expressen möter Ebba Busch Thor i Umeå svarar hon ”inte alls” på frågan om hur problematisk den här splittringen är: 

– Men vi tycker de facto olika. Och det måste man få göra. Men båda grundhållningar, oavsett man tänkt rösta för eller emot det här förslaget, handlar ju om att man försöker se till barnperspektivet och hur vi kan hålla familjer samman. 

Hetaste frågorna på KD:s riksting

Fredag

19.20: Organdination som norm samt samvetsfrihet för barnmorskor.

Lördag

15.25: Höghastighetsbanor för tåg. KAN BLI STRID.

Söndag

08.40: Tiggeriförbud KAN BLI STRID.

11.00: Villkorad familjeåterförening och återinförande av permanenta uppehållstillstånd. KAN BLI STRID.

Alf Svensson säger att det här är en fråga som inte lämpar sig för så här offentliga sammanhang. Att ni borde ha rett ut det här inom partistyrelsen innan. Håller du med? 

– Vi har ju pratat om det mycket internt i partiet så klart. Men när någon motionerar om en sådan här fråga till exempel inför rikstinget, eller det är stora diskussioner och vi gör rätt i att behandla det i en proposition. Då måste man också kunna tillåta en större debatt. Jag tror att partiet klarar av det, säger hon. 

Frågan kommer att avgöras på söndagen. 

Ebba Busch Thors hårda kritik mot Skolverket

Se delar av KD-ledarens tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.