Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alf Svensson: Bryt isoleringen av SD

S vägrar samarbeta med SD – möts av kritik
Alf Svensson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den politiska isoleringen av Sverigedemokraterna spelar bara partiet i händerna och måste brytas. 

Det säger nu den tidigare KD-ledaren Alf Svensson och efterlyser en uppgörelse med SD om både brottsligheten och migrationen. 

– Det är politiskt klokt att inte låta Sverigedemokraterna segla vid sidan av längre, säger han och ger därmed sin efterträdare Ebba Busch Thor full uppbackning efter hennes omdiskuterade invit till SD. 

Det var i förra veckan som KD-ledaren Ebba Busch Thor i en stor intervju i Expressen gick ut och efterlyste en bred uppgörelse om migrationspolitiken - där SD ingår.

– Det skulle bidra till den långsiktighet som svensk migrationspolitik behöver, sa hon till Expressen. 

Internt har utspelet, precis som partiets stora omläggning av migrationspolitiken som nu pågår, väckt en del kritik. Och det finns dem i partiet som motsätter sig den nya linjen både vad det gäller migrationen och förhållningssättet till SD. 

”SD ska tvingas ta ansvar”

Men nu kommer alltså stöd från partiveteranen Alf Svensson, som har en ikonstatus internt efter sina 31 år som partiledare, och dessutom förknippas mycket med en generös invandringspolitik.

– Det är politiskt klokt att inte låta Sverigedemokraterna segla vid sidan av längre. Jag tycker de ska vara med och tvingas ta ansvar. Då kommer deras opinionssiffror att sjunka, säger han till Expressen i samband med riksdagens öppnande. 

Regeringens beslut att bjuda in alla partier förutom Sverigedemokraterna till samtalen om skjutningarna och gängvåldet var fel, menar Alf Svensson och efterlyser i stället det motsatta - samtal och om möjligt också uppgörelser med SD om både kriminaliteten och migrationen. 

– Den dagen man får med dem, vilket SD själva är livrädda för, så förlorar de en massa sympatier. Annars kommer de att leva på sin plakatpolitik och att stå vi sidan av utan att ta ansvar och kompromissa, säger han. 

”Vi har varit för slappa”

Alf Svensson ger också Ebba Busch Thor stöd för partiets nya förslag om skärpta försöjningskrav vid anhöriginvandring - även det kontroversiellt internt.  

– Det är inte fel att man får ta ansvar när man kommer hit. Det är en självklarhet, och där har vi varit för slappa, säger han och fortsätter.

– Man talar väldigt mycket om mänskliga fri och rättigheter, och det är bra, men vi måste också tala om att det ska ställas krav, säger han, men slår samtidigt fast att rätten till familjeåterförening måste värnas. 

Efterlyser föräldraansvar

Alf Svensson anser att familjeperspektivet och frågan om föräldrarnas ansvar måste upp på dagordningen när gängvåldet och skjutningarna nu diskuteras.   

– Man måste se till föräldraansvaret. Om vi ska komma till rätta med brottsligheten så måste vi få föräldrarna att inse att de har ansvar för vad deras barn gör på fredagskvällen. Jag saknar det perspektivet, säger han. 

– Det är föräldrarna som har ansvaret, och det ansvaret måste de tvingas ta om vi ska lösa det här. Det räcker inte med 10 000 fler poliser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.