Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra Wong: Hölls fången av Kina i månader

Hongkong har infört en säkerhetslag som förbjuder ”separatism, terrorism och konspiration”.
Kravallpolis svarade demonstranterna under protesterna förra sommaren.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Demonstranter i Hongkong.Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hongkong-demonstranten Alexandra Wong, 64, försvann förra sommaren.

I ett känslomässigt tal på lördagen berättar hon nu att hon hölls frihetsberövad av Kina.

– Jag var rädd att jag skulle dö i det där häktet, säger Wong enligt BBC.

Alexandra Wong blev känd då hon förra året deltog i flera av protesterna i Hongkong mot Fastlandskinas styre. 64-åringen fick smeknamnet ”Mormor Wong” och syntes ofta med en brittisk flagga i handen.

Men i augusti i fjol försvann hon. Och först nu, 14 månader senare, har hon gjort ett framträdande.

Under en känslomässig presskonferens berättade Alexandra Wong att hon hållits fången av Kina. De första 45 dagarna var hon häktad utan att veta om vad hon var anklagad för. Då fruktade hon för sitt liv, säger hon.

Senare tvingades Wong ut på en ”patriotisk resa”. Hon var tvungen att sjunga Kinas nationalsång och fotades med landets flagga.

”Värsta jag gjort i mitt liv”

När 64-åringen senare släpptes möttes hon av flera krav. Dels var hon tvungen att ställa sig inför kameror och hävda att hon inte hade blivit torterad. Dels förbjöds hon från att återvända till Hongkong, eller att tala med medier.

Men det Alexandra Wong beskriver som allra värst var kravet om att hon skulle skriva ett dokument där hon bekände att hennes aktivism var fel.

– Det var det värsta jag gjort i mitt liv, säger hon under presskonferensen enligt BBC.

”Kommer inte ge upp”

Efter häktningstiden skickades aktivisten till provinsen Shenzen utanför Hongkong. Där blev hon kvar fram tills förra månaden, när tidsgränsen för de krav hon ålagts med löpte ut.

På lördagen säger Alexandra Wong att hon inte kommer att tystas av Kinas regering.

– Jag kommer inte ge upp. Det kommer att krävas uppoffringar, annars kommer inte det auktoritära systemet förändras, säger hon, enligt BBC.

Protesterna i Hongkong

Protesterna i Hongkong förra sommaren pågick i månader – och än i dag sker frekventa nya upplopp i regionen. 

 

När protesterna startade i fjol var målet initialt att hindra ett kontroversiellt lagförslag som skulle förenkla utlämnandet av misstänkta brottslingar till Kinas fastland. Senare kom de även att handla om polisbrutalitet, identitet, och en vilja att få slut på Fastlandskinas styre i Hongkong.

 

I maj i år godkände Kinas regering en kontroversiell ny lag i Hongkong. Den nya säkerhetslagen förbjuder ”separatism, terrorism och konspiration med utländsk makt”. 

 

Lagen möttes av kraftiga protester.

Ann Lindes kritik

Ann Linde har kritiserat den nya säkerhetslagen i Hongkong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.