Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gangsterkungen” rörde sig bland kändiseliten – blev mördad

”Gangsterkungen” Dragan Joksovic medverkade bland annat i en av Carolas rockvideor.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Klubbdrottningen Alexandra Charles rörde sig bland kändiseliten. Här med Björn Borg 1984.
Foto: PETER BERGGREN / EXPRESSEN EXPRESSEN

Dragan Joksovic pekades ut som ”gangsterkung” i Stockholm.

Samtidigt rörde ”Jokso” sig med kungen och kändiseliten och hade en nära relation med klubbdrottningen Alexandra Charles.

Just nu är det många som lyssnar på P3 Dokumentär om Solvallamordet 1998, då Dragan Joksovic sköts till döds med fyra skott vid travbanan.

I dokumentären tar journalisten Martin Jönsson upp hur Dragan Joksovic, kallad ”Jokso”, kunde röra sig lätt och ledigt bland kändiseliten, trots att han pekades ut som en av huvudfigurerna i den jugoslaviska maffian i Stockholm. På 1980-talet dansade ”Jokso” bland annat bakom Carola Häggkvist i tv.

Lars Andersson, som jobbade på Rikskrim och som spanade på den så kallade ”juggemaffian”, berättar om ”Jokso” i P3-dokumentären:

– Klädmässigt så var han ju väldigt rik. Det var alltid kostym och skräddarsydda skjortor. För att inte tala om bilarna. Det var alltid fläskmercor. Specialgjorda skor.

Charles: Han skyddade mig

Närheten till gräddan kom tidigt. Ett av ”Joksos” första riktiga jobb när han kom till Sverige från Jugoslavien – nu Montenegro – på 1970-talet var som dörrvakt hos nattklubbsdrottningen Alexandra Charles.

Mellan 1968 och 1988 drev hon den framgångsrika kändisklubben Alexandra i centrala Stockholm. I sina memoarer, ”Livet är en dröm” som kom ut 2013, berättar Alexandra Charles om sin och ”Joksos” nära relation:

”Jokso var dörrvakt hos oss på Alexandra’s och agerade på eget initiativ även som min mycket lojale livvakt”, skriver Alexandra Charles i boken och berättar att ”Jokso”:

”… insisterade på att skydda mig under två års tid. Han körde mig till arbetet, cirka tvåhundra meter, och han körde mig hem.”

Klubbdrottningen skriver att Dragan Joksovic blev hennes räddning.


LÄS MER: Vännen låg bakom mordet på Solvalla 


Alexandra Charles med prinsessan Christina och Tord Magnusson 1986.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

”Det var så mycket av allt”

Under Alexandras storhetstid besöktes klubben av Sveriges och världens absoluta kändiselit. Uttrycket ”alla var där” stämde verkligen och bland gästerna syntes internationella stjärnor som Beatles-medlemmen George Harrison, Mick Jagger, Rod Stewart, Keith Richards, Elton John och Muhammad Ali.

Men också kändisar som Björn Borg, modeikonen Sighsten Herrgård, prinsessan Christina, Abba-medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Andersson – och kungen och Silvia.

– Det var så mycket av allt. Inte minst frestelser. Men jag var praktisk och pragmatisk och hade ett inre filter som höll mig borta från droger och för mycket sprit och fest. För det är ju lätt att tappa fotfästet i en sån värld, har Alexandra Charles berättat för Ica-kuriren.

Festfixaren: Jokso gillade när kungen kom

Festfixaren Christer Gustafsson berättade, i skandalboken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” som kom 2010, om Dragan Joksovic:

”Jokso var ju då anställd på Alexandras. Och vi kom alltid bra överens, Jokso var ju en social människa, väldigt social, men han hamnade fel som torped, hans grej var att vara social, han älskade när man kom med Björn Borg, han älskade när kungen dök upp.”

Samtidigt klagade en del gäster på den våldsamme dörrvakten Joksovic, som ibland anklagades för att misshandla stökiga besökare. Därutöver fick polisen upp spår på att Joksovic var inblandad i narkotikaaffärer.


LÄS MER: Alexandra Charles: ”Tror att man ska dö” 


Den fjärde februari 1998 mördades Dragan Joksovic på Solvalla.
Foto: JONAS LEMBERG / THE FIRM TT NYHETSBYRÅN

Alexandra Charles förhörd om knarket

Enligt polisen var Joksovic en form av ”gangsterkung” i Stockholms undre värld. Polisen Lars Andersson säger i P3 Dokumentär att det finns ”åtskilliga exempel” på att ”jugoslaver” tog kontakt med Joksovic – kort senare greps de för grova narkotikabrott.

Alexandra Charles berättar i sina memoarer om hur hon en dag kallades till förhör om ”Jokso”. Klubbdrottningen skriver att polisen misstänkte att hon var ”spindeln i ett knarknät”, och att hon visste att droger såldes på nattklubben.

En polis ska, enligt Alexandra Charles, ha frågat henne:

”Den där jugoslaven, vad har du för förhållande till honom? Det finns väl ingen anledning att låta honom jobba hos dig om det inte är något skumt?”

Alexandra Charles: ”Jokso var min vän”

Dock skriver Alexandra Charles i sina memoarer att hon inte visste något om ”Joksos” liv utanför klubben.

”Jokso var min vän och jag glömmer aldrig vad han gjorde för mig. Hur han osjälviskt och lojalt ställde upp för mig när jag behövde hans hjälp.”

I ett sms till Expressen förtydligar Alexandra Charles att hon inte hade något med Dragan Joksovics liv vid sidan av klubben att göra.

”Orsaken till att jag hotades till livet hade inget samband med den omtalade”, skriver hon.

Samma sak trycker hon på i P3-dokumentären.

”Jokso” mördades på Solvalla

Efter att Alexandras la ner jobbade Dragan Joksovic bland annat som dörrvakt på Gildas i Stockholm, och på en egen krog.

Han dömdes också under åren i Stockholm för både misshandel och narkotikabrott.

Den 4 februari 1998 sköts Joksovic till döds med fyra skott på Solvalla. Mördaren, då 20-årige Janne Raninen, lejdes för dådet.

Raninen greps på plats och dömdes till åtta års fängelse. Två personer anses ha legat bakom mordet:

En av dem, en irakisk narkotikalangare, överlevde ett sprängattentat vid Karolinska sjukhuset men sköts ihjäl på Gärdet sommaren 1998.

Den andre, Dragan Kovac, blev ihjälskjuten senare samma sommar på sitt stamhak Broder Tuck på Södermalm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.