Häng på byxorna uppskattas inte av Vallbergaskolans rektor. Foto: Håkan Wikström
Häng på byxorna uppskattas inte av Vallbergaskolans rektor. Foto: Håkan Wikström

Alexander har häng - får äta ensam

Publicerad
Uppdaterad
Tolvårige Alexander Quint får inte äta med de andra eleverna i Vallbergaskolans matsal.
Orsaken?
Han har "häng" på byxorna.
Det är knappast något ovanligt mode som Alexander han anammat. Han är propert klädd - men byxorna sitter långt ner och kalsongerna syns tydligt.
Hans lärare och skolledningen på Vallbergaskolan i Halland gillar inte stilen.
- Igår kom han hem och berättade att han blivit avstängd från matsalen i två dagar, säger Alexanders pappa Magnus Quint för KVP.se.
- Orsaken var tydligen att hänget var ohygieniskt.

Får äta ensam

Men eftersom det inte är tillåtet enligt skollagen att stänga av elever på det sätt som Vallbergaskolan vill göra med Alexander har avstängningen modifierats.
- Nu får han äta i matsalen - men inte tillsammans med de övriga eleverna. Så hygienargumentet faller ju, säger Magnus Quint.
Alexander själv tycker att mattanterna borde ha något annat att titta på än hans bakdel.
- Och det får man väl hålla med om, säger Magnus Quint.
- Men skämt å sido så tycker jag att skolan agerar på sandlådenivå. Alexander är inte den enda som klär sig så här, men han är den enda som blir utpekad.

"Sitt inte i underkläderna"

Magnus Quint vill att skolans klädregler ska bli utredda en gång för alla.
- Alexander är ingen rebell på det sättet och det är skönt att få detta utrett. De regler som kommer fram får man följa.
Vallbergaskolans rektor Birgitta Hellstam säger till Hallandsposten att hängförbudet har med hygien och trivsel att göra.
- Man ska vara anständigt klädd i matsalen. Man ska inte sitta i underkläderna, säger hon till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag