Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander blir hertig över Södermanland

Carl Philips fastighet utanför Trosa i Södermanland.
Foto: Jocke Berglund
Kungen meddelade på torsdagen att Alexander får Södermanland som hertigdöme.
Foto: / Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Sofia, Carl Philip och lille Alexander.
Foto: Kungahuset

Prins Alexander Erik Hubertus Bertil, hertig av Södermanland – det är titeln för det allra senaste tillskottet i kungafamiljen.

Kungen har bestämt att det blir Södermanland men varför är oklart. Men det var här som prinsparet bestämde sig för att bli man och fru.

– Grattis till alla sörmlänningar, säger den glada landshövdingen Liselott Hagberg.


LÄS MER: Prinsens namn blir Alexander

När riksmarskalk Svante Lindqvist fick frågan om varför det blev just Södermanland som blev lillprinsens hertigdöme ryckte han på axlarna och svarade:

– Det har kungen bestämt och det finns inga diskussioner kring det.

Liselott Hagberg som är landshövding i Södermanland är positivt överraskad.

– Grattis först och främst vill jag säga till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Och grattis till alla sörmlänningar! Nu har vi fått en hertig igen efter 51 år och det är vi väldigt glada för, säger Liselott Hagberg.

Prinsen friade i Södermanland

Hon hade inte fått någon förvarning om att prins Alexander skulle bli hertig av just Södermanland men hans kärlek till ett sommarhus i Trosa kan ligga bakom.

– Jag tror att det kommer att knytas alldeles särskilda band med hertigen eftersom hans far har en alldeles speciell kärlek till det här länet tack vare ett sommarhus i Trosa bland annat, säger hon.

Det var på just lantstället i Trosa som prinsen friade till sin prinsessa, den 27 juni 2014. Det var där han gick ner på ett knä och frågade om hon ville bli hans fru – och kanske är det också anledningen till att deras förstfödde blir hertig över just Södermanland.

– Jag var nervös och laddad. Hela kroppen kändes som den pulserade. Jag vaknade flera gånger nätterna innan, jag vet inte om Sofia märkte det. Jag ville att det skulle vara en överraskning, berättade prins Carl Philip då.

De har tidigare berättat att det är till lantstället i Trosa de åker för att slappna av. Här tycker de om att klippa gräset, spika, promenera och gosa med hunden Siri.

Men landshövdingen Liselott Hagberg blev positivt överraskad av valet av hertigdöme till lillprinsen Alexander.

– Jag har inte fått någon hint alls, men jag ska säga att jag har önskat väldigt starkt eftersom det här är ett län som har framtiden för sig. Jag har förstått att Prins Carl Philip har ett stort intresse för samma saker som vi jobbar med, hälsosam mat, miljö med mera.

"Vi ska ta vara på det"

Hon säger att det är oerhört viktigt för ett landskap att få uppmärksamhet via en hertig eller en hertiginna. Hon lovar att Södermanland ska ta vara på det här tillfället.

– Det är oerhört viktigt. Det finns en stor spänning inför den här konseljen. Det finns en stor positiv laddning i detta, eftersom det innebär något positivt för det landskap som får den förmånen. Vi ska verkligen ta vara på det.

Södermanland

Södermanland har tidigare haft flera hertigar som Oscar I (17991859) och prins Wilhelm (18841965). Prins Wilhelm var bosatt på godset Stenhammar utanför Flen.

Selma Lagerlöf beskrev Södermanland som Den Sköna Lustgården i boken om Nils Holgersson. Det är en beskrivning som i stor utsträckning står sig än i dag, präglat som länet är av slott, herrgårdar och herrgårdslandskapet.

Södermanland har en landareal på 6 103 kvadratkilometer och 2014 hade länet 280 666 invånare.

I Södermanland finns det nio kommuner: Eskilstuna, Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs, Trosa och Vingåker.

Södermanlands landskapsblomma är näckros – som det finns gott om i länets många sjöar och åar.

Länets landskapsdjur är Fiskgjus – en 60 centimeter lång fågel med 150 centimeter i vingbredd. Landskapsfisken är Braxen och landskapssvampen är svart Trumpetsvamp.

Fakta: lansstyrelsen.se/sodermanland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.