Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alex Acosta lämnar posten som arbetsmarknadsminister

Ska ha slutit hemlig uppgörelse med sexbrotts anklagade Jeffrey Epstein.
USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta avgår. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Beskedet kommer efter sexskandalen med Jeffrey Epstein avslöjats. Miljardären har anklagats för att ha utnyttjat minderåriga flickor sexuellt. Foto: US ATTORNEY SDNY / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Acosta lämnar sin post som arbetsmarknadsminister i USA – efter sexskandalen kring pedofildömde miljardären Jeffrey Epstein, skriver Bloomberg.

– Det rätta är att kliva åt sidan. Det skulle vara själviskt av mig att stanna på denna position, säger Acosta till reportrar i Vita huset.

Alexander Acosta lämnade under fredagen besked om sin framtid som USA:s arbetsmarknadsminister, efter hård kritik i samband med kopplingarna till miljardärpedofilen Jeffrey Epstein, vilket Expressen tidigare skrivit.

– Det rätta är att kliva åt sidan, säger Acosta till Bloomberg.

I förra veckan greps den amerikanske finansmannen och miljardären Jeffrey Epstein, 66, efter att han landat i New York med sin privatjet.

Epstein misstänks för flera traffickingbrott i början av 2000-talet, men dömdes 2008 till 13 månaders fängelse för att ha bjudit ut en flicka för prostitution.

Det var den avgående arbetsmarknadsministern, då åklagare i södra Florida, som i 2008 hanterade Epsteins mål.

I 2007 nåddes en hemlig förlikning kring fallet Epstein, och enligt The Guardian var det Acosta som fick Epstein att ”undvika ett allvarligt fängelsestraff”.

”Själviskt av mig att stanna”

Nu skriver Bloomberg att Alexander Acosta avgår från posten som arbetsmarknadsminister, till följd av sitt agerande i Epstein-fallet.

På en presskonferens i Vita huset berättar han om sitt beslut.

– Det skulle vara själviskt av mig att stanna på denna position.

Tidigare på onsdagen sade Acosta att Epstein skulle ha undflytt fängelse helt och hållet, vore det inte för den hemliga förlikningen. Men röster från Demokratiska partiet har riktat hård kritik mot ministern, särskilt då han inte bett om ursäkt till de drabbade flickorna, skriver Bloomberg.

https://twitter.com/business/status/1149675072493432832

Har backats av presidenten

President Donald Trump har trots kritiken, och trots att Acosta nu avgår, tidigare ställt sig bakom sin arbetsmarknadsminister.

– Han är en väldigt bra arbetsmarknadsminister. Jag tycker väldigt synd om Acosta, jag känner honom som någon som jobbar väldigt hårt och som har gjort ett väldigt bra jobb, sade Trump enligt AP, tidigare i veckan.

Enligt Bloomberg har nu Trump utnämnt Patrick Pizzella, Acostas viceminister, som tillförordnad arbetsmarknadsminister.