Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aleksijevitj får Nobelpriset i litteratur

Litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj.
Foto: Annacarin Isaksson
Svenska Akademien ständiga sekreterare Sara Danius presenterade årets nobelpristagare.
Foto: Johan Jeppsson
Pressuppbådet vid Börshuset under torsdagen.
Foto: Johan Jeppsson

Nobels litteraturpris 2015 tilldelas vitryskan Svetlana Aleksijevitj.

Det tillkännagavs på torsdagen av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

– Det här betyder väldigt mycket för yttrandefriheten i både Vitryssland och Ryssland. Makten kan åtminstone inte längre avfärda mig med en handviftning, säger Svetlana Aleksijevitj till SvD.

Aleksijevitj tilldelas priset med följande motivering: "För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid."

Svenska Akademien tilldelar 2015 års Nobelpris i litteratur till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj.

Vitryskan var den stora förhandsfavoriten, och har lyfts fram som en personlig favorit hos många tunga kulturnamn.

Svetlana Aleksijevitjs främsta verk är böckerna "Bön till Tjernobyl" och "Utopins röster". Hennes författarskap behandlar till stor del livet i Sovjetunionen och har en tydlig journalistisk prägel.

Svenska Akademiens ger Aleksijevitj priset med följande motivering: "För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

"Inget politiskt pris"

Svenska Akademiens val möttes av positiva reaktioner runtom i världen. Flera stora nyhetssajter har Nobelprisvinnaren som toppnyhet.

Men valet av Svetlana Aleksijevitj är samtidigt långt ifrån okontroversiellt. Hon är en stor kritiker av regimerna i Vitryssland och Ryssland och beskedet kan få negativa reaktioner både i Minsk och i Moskva. Än så länge finns inga officiella uttalanden från någon av regeringarna.

– Det här betyder att det inte längre blir så lätt för makthavarna i Vitryssland och Ryssland att avfärda mig med en handviftning, säger Svetlana Aleksijevitj i en första kommentar till SVD.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius är tydlig med att poängtera att Nobelpriset inte handlar om politik.

– Det är inget politiskt pris. Man kan få Nobelpriset trots sina politiska åsikter, men inte för sina politiska åsikter, säger hon till Expressens Lars Lindström.

Följ senaste nytt om Nobelpriset i litteratur här.

"Du kan få mardrömmar"

Sara Danius är lyrisk när hon berättar om Svetlana Aleksijevitj författarskap.

– Det är så mycket. Det hade räckt om hon hade dokumenterat Sovjetunionens samhälle. Men det är så mycket mer. Hon talar om sina böcker som körverk. Det är en komposition av röster som är sammansatt på ett mycket intrikat sätt.

På frågan om Aleksijevitjs böcker är lätta att läsa svarar Danius:

– Hon är en lätt författare att läsa. Men ska man inte läsa för mycket. Du kan få mardrömmar. Det kan vara en ganska plågsam läsning, säger Danius och ger en rekommendation till alla de som vill börja läsa hennes böcker.

– Jag måste rekommendera boken som gav mig mardrömmar, men jag står ändå här nu: "Kriget har inget kvinnligt ansikte".

"Hon är rätt banbrytande"

Expressens litteraturkritiker Annina Rabe hyllar Svetlana Aleksijevitj författarskap.

– Hon är rätt banbrytande för att hon har det här speciella sättet att göra skönlitteratur av det litterära reportaget. Det skulle vara jättebra om priset gick till henne för att hon är en förnyare och hon har en väldigt stor produktion och beskriver världen som den ser ut i dag. Hon skriver om den vanliga människan, ofta kvinnans erfarenhet av kriget.

Svetlana Aleksijevitj föddes i nuvarande Ukraina 1948 med vitrysk far och ukrainsk mor. Hon flyttade till Minsk i slutet av 60-talet för att studera till journalist. Därefter blev hon författare och hennes kall blev att ge "vanliga" människor en röst i litteraturen.

Hon var kritiserad av Sovjetregimen under 1980-talet men hennes situation förvärrades ännu mer efter Sovjetunionens fall då Lukasjenkoregimen i Vitryssland satte henne under så hård press att hon år 2000 tvingades lämna landet.

Hon bodde därefter både i Paris, Berlin och mellan 2006 och 2008 i Göteborg. Efter 11 år i exil återvände hon 2011 till Vitryssland och är numera bosatt i Minsk.

"Många svåra känslor"

I en telefonintervju med Svenska Dagbladet, som är den enda tidningen som hittills lyckats få en intervju med henne i Minsk, var Svetlana Aleksijevitj överlycklig över priset.

– Det är så många svåra känslor. Det här är en enorm sak. Att vara en i raden  Boris Pasternak, Aleksandr Solzjenitsyn, Ivan Bunin... Det här är fantastiskt men också sorgligt. Från och med nu kommer det här priset att för alltid ligga på mina axlar. Det innebär att det blir svårare att jobba, säger hon till Svenska Dagbladet.

Priset betyder mycket för yttrandefriheten

Svetlana Aleksijevitj berättar vidare att de flesta personer som hon intervjuade är döda. På frågan vad priset betyder för yttrandefriheten i Vitryssland och Ryssland svarar hon:

– Det betyder väldigt mycket. Ryssland och Vitryssland befinner sig i en förfärlig situation just nu som ni vet. Jag tror att min röst får en annan betydelse. Åtminstone kommer det inte längre att bli så lätt för makten att avfärda mig med en handviftning. De blir tvungna att lyssna på mig. Det finns så många människor där ute som är trötta och inte längre orkar tro på någonting. Det här kan också betyda något för dem.

Läs mer om Nobelpristagarna 2015 här. 


Följ Nobelpriset 2015 live på Expressen

Svetlana Aleksijevitj böcker som är översatta till svenska:

"Bön för Tjernobyl: en framtidskrönika"

"Förförda av döden: ryska reportage"

"Kriget har inget kvinnligt ansikte"

"Fria ord på flykt"

"Bön för Tjernobyl: en krönika över samtiden"

"Tiden second hand: slutet för den röda människan"

"Zinkpojkarna"

"De sista vittnena: solo för barnröst"

Svetlana Aleksijevitj

Föddes den 31 maj 1948 i Ivano-Frankvisk i nuvarande Ukraina med vitrysk far och ukrainsk mor.

Svetlana Aleksijevitj flyttade till Minsk i slutet av 1960-talet för att studera till journalist. Därefter blev hon författare och hennes kall blev att ge vanliga människor en röst i litteraturen.

Hennes kritiska texter mot Sovjetregimen ledde till att blev kritiserad och trakasserad av regimen under 1980-talet. Situationen förvärrades efter Sovjetunionens fall då Lukasjenkoregimen i Vitryssland satte henne under så hård press att hon år 2000 tvingades lämna landet.

Den vitryska författaren bodde därefter både i Paris och i Berlin. Mellan 2006 och 2008 bodde hon också i Göteborg. Efter 11 år i exil återvände hon 2011 till Vitryssland och är numera bosatt i Minsk.

Svetlana Aleksijevitj är den 14:e kvinnan som vinner Nobelpriset i litteratur.

Har du läst någonting av Svetlana Aleksijevitj?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.