Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aleksej Navalnyjs fru uppges ha flytt Ryssland

Julia Navalnaja har flygit till Tyskland, uppger en källa för Interfax.
Aleksej Navalnyj och Julia Navalnaja.
Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaya ska ha flytt Ryssland, uppger en källa för den ryska nyhetsbyrån Interfax

Hon ska ha flugit från Moskva till tyska Frankfurt, enligt källan. 

Under kvällen landade hon på stadens flygplats, rapporterar Der Spiegel. 

Enligt Interfax källa så flög Julia Navalnaja från flygplatsen Domodedovos i Moskva till till Tyskland och flygplatsen Frankfurt am Main. 

Under onsdagskvällen landade Julia Navalnaya på flygplatsen, rapporterar Der Spiegel. 

Aleksej Navalnyj klev av flygplanet i Moskva – greps direkt

Sedan regimkritikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland och greps på studs efter landning den 18 januari har Julia Navalnaja blivit frihetsberövad av polis i omgångar under de landsomfattande massprotester som hållits för att kräva makens frigivning. 

Hon har fått saftiga böter men har sedan släppts på fri fot vilket gjort att hon nu kunnat, om Interfax källa har rätt, lämna Ryssland. 

De 2 februari dömdes Aleksej Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot reglerna för sin villkorliga frigivning för ett tidigare straff – då han vårdades på sjukhus efter att ha blivit förgiftad med ett potent nervgift. 

Navalnyj inför rätta för att ha hånat rysk krigsveteran

Den ryska regimen pekas av granskande journalister och västvärlden ut som ansvariga för giftattacken som ska ha utförts av en speciell giftpatrull som lyder under den ryska underrättelsetjänsten. 

Strax efter domen var Navalnyj tillbaka i domstolens glasbur för att ställas inför rätta för att ha hånat en gammal krigsveteran som hyllat president Vladimir Putins grundlagsändringar. 

”Satte plastpåse över mitt huvud”

Tusentals demonstranter har gripits i Ryssland under de protester som startade som ett stöd till den fängslade oppositionspolitikern Alexej Navalnyj. Så här rapporterade CNN om situationen den 7 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.