Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regimkritikern Navalnyj prisas av EU-parlamentet

CNN har talat med tidigare intagna som vittnar om hemska förhållanden
Ryska oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj har prisats av EU.
Foto: SERGEY PONOMAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj avtjänar ett tvåårigt fängelsestraff utanför Moskva.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Aleksej Navalnyj har tilldelats Sacharovpriset.

Priset anses vara EU-parlamentets största och finaste utmärkelse.

Ryska oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj har prisats av EU för hans arbete för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Utdelningen offentliggjordes av den kristdemokratiskt konservativa partigruppen (EPP) i Europaparlamentet på Twitter under tisdagen. 

– Han har konsekvent kämpat mot korruptionen i Vladimir Putins regim. Genom sina konton på sociala medier och politiska kampanjer har Aleksej Navalnyj hjälpt till att avslöja missförhållanden och mobiliserat stöd från miljontals människor i hela Ryssland. På grund av detta har han förgiftats och kastats i fängelse, sa talman David Sassoli i samband med beskedet.

– Genom att tilldela Sacharovpriset till Aleksej Navalny erkänner vi hans enorma personliga mod och upprepar Europaparlamentets orubbliga stöd för hans omedelbara frigivning.

Sacharovpriset har tidigare tilldelats Malala Yousafzai.
Foto: Twitter

Dömd till fängelse

Aleksej Navalnyj dömdes förra året till fängelse för att ha brutit mot en villkorlig dom när han behandlas på tyskt sjukhus. Han avtjänar det fleråriga fängelsestraffet på en anstalt en bit utanför den ryska huvstaden. 

Navalnyj är en av Vladimir Putins hårdaste kritiker och har granskat den sittande presidenten för korruption och andra oegentligheter. 

45-åringens situation uppmärksammades stort världen över sommaren 2020 när han utsattes för ett giftattentat, som var nära att kosta honom livet. Med hjälp av ett militärt laboratorium kunde tyska regeringen slå fast att det kemiska medlet Navalnyj utsatts för är ett nervgift ur gruppen novitjok.

Halv miljon kronor

Det årliga Sacharovpriset för tankefrihet har delats ut sedan 1988 till personer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov. Utmärkelsen kommer också på en prissumma om 50 000 euro, vilket motsvarar en halv miljon svenska kronor. Priset har tidigare delats ut till bland andra Malala Yousafzai, den demokratiska oppositionen i Belarus, och bloggaren Raif Badawi.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.