Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aleksej Navalnyj döms på nytt

Här hålls Navalnyj fången i straffkolonin i Ryssland.
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till nio års fängelse.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Efter domen meddelats rapporteras Navalnyjs advokater gripna.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms för nya brott i ännu en ifrågasatt rättegång.

Han fänglsas nu i ytterligare nio år för ”storskaligt bedrägeri”, rapporterar Bloomberg.

Efter domen meddelats rapporteras Navalnyjs advokater gripna.

Tidigare under tisdagen dömdes den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rysk domstol till fängelse för ”storskaligt bedrägeri”. Kvar återstod bara för domstolen att meddela strafflängden för brottet. 

Nu uppger Bloomberg som hänvisar till ryska medier att Navalnyj döms till 9 år i fängelse. Ryska åklagare hade tidigare yrkat på att Navalnyj, som är Putins främste politiska motståndare, skulle dömas till 13 år i fängelse. 

– Navalnyj begick bedrägeri – stöld av egendom av en organiserad grupp, sa den ryska domaren Margarita Kotova under rättegången enligt AFP.

Navalnyj citerar ”The Wire”

Direkt efter att strafflängden meddelades twittrade Navalnyj om domen och citerade i den amerikanska tv-serien ”The Wire”. 

”9 år. Nåväl, som karaktärerna i min favoritserie ”The Wire” brukade säga: ”Du gör bara två dagar. Det är dagen du går in och dagen du väl går ut” Jag hade till och med en t-shirt med denna slogan på, men fängelsemyndigheterna konfiskerade då de ansåg att trycket var extremistiskt”, skriver han.

Under eftermiddagen rapporterar AFP att  två av Aleksej Navalnyjs advokater gripits utanför fängelset. Advokaterna har meddelat att dagens fängelsedom mot den ryska dissidenten skulle överklagas.

Ett klipp som den ryska oberoende tidningen Novoja Gazeta publicerat på Twitter visar hur Navalnysj advokat Olga Mikhailova förs bort av rysk polis. De skriver vidare att även advokaten Vadim Kobzev frihetsberövats.

https://twitter.com/novaya_gazeta/status/1506256969744666626

Navalnyj sitter sedan i januari 2021 fängslad i vad som av många ses som en politiskt regisserad process från Kreml. Då dömdes han till två och ett halvt års fängelse efter att ha vårdats på sjukhus efter en giftattack.

Bilderna avslöjar Putins sexgrotta i lyxpalatset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.