”Aldrig varit med om så kaotisk situation”

Mikael Damberg: ”De kriminella blir allt mer osäkra på hur de ska kommunicera”
Ivan Fialdini, försvarsadvokat.
Foto: LISA MATTISSON
Befälhavare Xenia Cotter från Australian Federal Police
Foto: DENIS POROY / AP TT NYHETSBYRÅN

Över 150 personer greps i Sverige inom ramen för den internationella insatsen Trojan Shield.

Nu fylls häktena till brädden och försvarsadvokater vittnar om en mycket rörig situation efter jätterazziorna.

– Jag har, under mina 16 år, aldrig varit med om en så kaotisk situation, säger Ivan Fialdini som försvarar en 22-årig man som i dag begärdes häktad, till SVT.

I måndags gick Trojan Shield in i en form av slutfas. Efter en period med informationsinsamling skedde en samordnad insats från polis i 16 länder världen över. Över 800 misstänkt kriminella greps, varav 155 i Sverige.

Flera tongivande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och nu börjar de häktas. Detta skapar fullt sjå för de som ska försvara de misstänkta genom rättsprocessen.

– Det är de mer framträdande klienterna som har blivit gripna och det är större härvor. Det handlar om mord, synnerligen grova narkotikabrott, människorov och den typen av mål, säger advokaten Ivan Fialdini till SVT.

Advokaten ”Kaotisk situation”

Fialdini försvarar en 22-årig man från Tensta som i dag begärdes häktad, på sannolika skäl misstänkt för ett mord som begicks i Beckomberga i höstas.

– Det är väldigt rörigt på kontoret. Jag har, under mina 16 år, aldrig varit med om så kaotisk situation utifrån mängden och tyngden på brottmålsuppdragen som kommer in, fortsätter Fialdini.

Kriminell ”influencer” gick bärsärk på hotellrum

Svensken Maximilian Rikvin en av de avslöjade i FBI:s fälla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.