Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldreforskarens kritik: ”Otäckt likt ett fängelse”

Äldreforskaren Ingmar Skoog sommarpratar på måndagen bland annat om hur de äldre behandlades under pandemin.
Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Raddio
Pandemin förde med sig att flera äldreboenden införde besöksförbud.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under lång tid hade landets äldreboenden besöksförbud för att minska smittspridningen. Äldreforskaren Ingmar Skoog är kritisk till strategin från politikerna.

– Det var otäckt likt ett fängelse med speciella restriktioner, säger han i ”Sommar i P1”.

Ingmar Skoog har länge forskat kring äldres liv och hälsa. Han menar att Sverige borde agerat annorlunda hur man resonerade kring de äldre under coronapandemin.

– De första rapporterna sa att 90 procent av alla dödsfall i covid-19 skedde hos dem som var 70 år eller äldre. Alltså drog man en förhastad slutsats att 70 plussare hade en enorm ökad risk att dö om man fick covid-19 och det framkom senare att tre fjärdedelar av alla dödsfall skedde bland dem som hade äldrevård.

”Överskattade risken”

Skoog menar att man inte borde tänkt likadant kring alla äldre utan sett till alla olikas förutsättningar.

– Det fanns en ökad risk med ålder men man överskattade risken genom att bunta ihop pigga vältränade 70-åringar med svårt sjuka och sköra personer på äldreboende.

Under pandemin var det länge besöksförbud på alla landets äldreboenden. Ett beslut som Skoog menar var felaktigt att införa.

– I början när man inte visste något var det kanske ett rätt beslut men sedan förlängdes det gång på gång. Besöksförbud är en väldigt allvarlig inskränkning. Efter ett tag fick man träffas utomhus med plexiglas och personal närvarande för att se till att man inte rörde varandra. Som att anhöriga inte skulle vara försiktiga, otäckt likt ett fängelse med speciella restriktioner. 

”Ingen krävde vetenskaplig evidens”

Skoog fortsatte sitt sommarprat med att jämföra alla studier som gjordes kring munskydd kontra beslutet att ha besöksförbud.

– När det gällde munskydd krävdes vetenskapliga studier som klart visade att det hade effekt. Men besöksförbudet har ingen krävt vetenskaplig evidens. I dag tror de flesta experter att besöksförbud hade en väldigt liten effekt på smittspridningen som inte uppvägdes av de negativa effekterna av de som drabbades.

– Under förra hösten var Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och andra experter eniga om att risken inte var så stor, då använde olika politiker besöksförbud som ett sätt att visa handlingskraft, då fanns politisk enighet för en gångs skull. 

Hör klipp från tidigare sommarprat:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.